Inzamelingsactie voor kunstenaars

In Leeuwarden is een geldinzamelingsactie gestart voor de tien gedupeerde kunstenaars, die hun nieuwe ateliers bij een brand maandag in de Friese hoofdstad verloren zagen gaan. Op een na waren allen onverzekerd. Het kunstenaarscollectief zat net enkele weken in het monumentale pand en was bezig een collectieve verzekering af te sluiten.

Een van de gedupeerde kunstenaars is Rop Nypels, wiens gehele fotoarchief werd verwoest. Directeur R. Rinsma van de Kunstuitleen, die ook juist in het pand was ondergebracht, heeft een rekeningnummer geopend. Hij wil de 5.000 abonnees van de kunstuitleen aanschrijven en vragen de gedupeerde kunstenaars financieel te steunen. Ook wil hij de duizend kunstenaars die in het bestand van de kunstuitleen staan, vragen nieuw werk te schenken. De waarde van deze doeken wordt door de kunstuitleen geldelijk doorgesluisd naar de rekening van de getroffen kunstenaars.

De gemeente Leeuwarden heeft het kunstenaarscollectief inmiddels vervangende atelierruimte aangeboden. Het zwaar beschadigde pand aan de Noordersingel zal worden gerenoveerd en herbouwd als centrum voor beeldende kunst.