Internationale beurzen

LONDEN De koersen in Londen leverden vanmorgen 1,3 procent in, na verliezen op de beurzen van Wall Street, Hongkong en Tokio. Zowel telecombedrijf BT als energiebedrijf PowerGen moesten koersdalingen incasseren, hoewel de kwartaalcijfers van BT beter waren dan verwacht. De kwartaalcijfers van PowerGen waren volledig in lijn met de marktverwachtingen.

FRANKFURT Ook de beurs in Frankfurt ging gebukt onder koersverliezen. De DAX daalde met 1,3 procent. Lichtpuntje was het autoconcern Daimler Benz, dat bijna 3 procent won, vooruitlopend op het beklinken van de fusie met de Amerikaanse branchegenoot Chrysler volgende week.

De aandelen van de conglomeraten VEBA en RWE leden ook verliezen. VEBA maakte vanmorgen bij de kwartaalcijfers bekend dat de winst over 1998 aanzienlijk lager zal uitvallen. RWE gaat nog wel uit van winstgroei.

PARIJS Franse aandelen noteerden als een van de weinige in Europa vanmorgen hoger, zij het slechts 0,2 procent. Vooral France Telecom speelde een positieve rol. Vooruitlopend op een herplaatsing van aandelen door de Franse staat steeg de koers met 5 procent. De olieconcerns Elf en Total boekten beide een koerswinst van 3 procent. Beleggers liepen vooruit op stijgende grondstoffenprijzen als gevolg van de oplopende spanningen rond Irak.

NEW YORK De effectenbeurs van New York heeft gisteren, net als op een dag eerder, een klein verlies geleden. De Dow Jones-index daalde met 40,16 punten tot 8823,82.

De handel ging voortvarend van start, waarbij de winst van de beursindex opliep tot 65 punten. Daarna kwam de klad erin en besloten beleggers hun winst te pakken. Verder was er geen nieuws waarvan de handel onder de indruk kon raken. De technologiehoek, met Intel voorop, draaide beter dan de andere sectoren. De halfgeleiderproducent liet weten een toeneming van de vraag naar computers te verwachten.

TOKIO De effectenbeurs van Tokio daalde vandaag flink. De Nikkei-index liep met 352,96 punten terug tot 14.075,06. De teruggang kwam daarmee uit op 2,4 procent. Gisteren steeg de beursindex nog met 2,3 procent.De beleggers waren teleurgesteld over de maatregelen die de regering bekendmaakte om de economie te stimuleren.