In Noorwegen dreigt een regeringscrisis

In Noorwegen dreigt een politieke crisis over de begroting voor komend jaar. Onderhandelingen tussen de minderheidsregering van de christen-democratische premier Kjell Magne Bondevik, die samen met de Centrum Partij en de Liberalen slechts over 42 van de 165 kamerzetels kan beschikken, en twee oppositiepartijen is mislukt.

De Conservatieven en de Progressieve Partij weigeren akkoord te gaan met belastingverhoging. De regering wil een belastingverhoging van ruim 1 miljard gulden, om de dreigende economische crisis en de tegenvallende inkomsten uit de oliewinning te compenseren.

Bondevik zal nu proberen tot overeenstemming te komen met de sociaal-democratische Arbeidspartij, met 62 zetels in het parlement veruit de grootste partij. De sociaal-democraten besloten vorig jaar hun minderheidsregering niet langer voort te zetten, nadat ze bij de verkiezingen een lager stemmenpercentage haalden dan vier jaar daarvoor.

De sociaal-democraten hebben de afgelopen weken zware kritiek geuit op de regering en gesuggereerd dat ze bereid zijn de regeringsverantwoordelijkheid van de huidige coalitie over te nemen - vervroegde verkiezingen zijn in het Noorse systeem uitgesloten. De sociaal-democraten verzetten zich fel tegen plannen om ouders die zelf hun jonge kinderen willen opvoeden financieel te compenseren.

Als ook het overleg met de sociaal-democraten mislukt kan de regering delen van de begroting met wisselende meerderheden door het parlement laten aannemen. Bondevik zou ook de vertrouwenskwestie kunnen stellen. De kans is groot dat de Conservatieven en de Progressieven dan alsnog tot een akkoord zullen komen, omdat ze niets voelen voor een regering van de Arbeidspartij. (AP, Reuters)