Groot-Brittannie

Islington Londen werkt al jaren hard aan zijn imago van de hipste stad ter wereld. Het is een paradijs voor liefhebbers van moderne architectuur en design en nieuwe restaurants en espressobars schieten als paddestoelen uit de grond. Met geld van de Nationale Loterij is en wordt een aantal belangrijke kunstinstellingen gerenoveerd en opgefrist. Niet alleen het centrum van de stad, maar ook vergeten en vervallen wijken van Londen hebben geprofiteerd van de imagoverbetering.

Een goed voorbeeld is de wijk Islington in het noordoosten, in het begin van deze eeuw raakte Islington in verval en trokken de mensen weg. Recentelijk zijn pleinen en Victoriaanse huizen gerenoveerd en heeft de wijk door die facelift een grote aantrekkingskracht op jonge ontwerpers kunstenaars, uitgevers en beginnende restauranteigenaars.

Upper Street, de slagader van Islington, bewijst dat het er bruist: oneindig veel kleine cafes, specialistische galeries, Reckless Records met nog echte vynil LP's, winkels met art deco curiosa of met hypermoderne design spulletjes, Londens oudste en spannendste theaterpub de King's Head, Upper Street Fish Shop waar Fish and Chips een delicatesse zijn en in een zijstraat het prachtige Almeida dat bekend staat om het hoge niveau van haar toneelproducties.

Opvallend is het aantal restaurants. Alle keukens zijn er: die van Granita, met een multiculturele, trendy menukaart en de Italiaanse, de Japanse, de Joegoslavische, de Thaise of de traditionele Engelse.

In Camden Passage (niet te verwarren met Camden Market in Camden Town) is een grote verzameling antiekwinkels en aan een stil pleintje zuidelijk van Upper Street is het prachtig gehuisveste Little Angel Puppet Theater, waar ieder weekend en in de vakanties sympathiek poppentheater wordt gemaakt voor kinderen.

Islington, metro Angel of Highbury & Islington, Antiek in Camden Passage ma t/m za; King's Head, di t/m za voorstellingen (musical en revue), ma t/m za voorstellingen (modern toneel) om 19u30 en za matinee om 15u 00-441713594404; Little Angel Puppet Theater zo en in schoolvakanties voorstellingen om 11 en 15u.

En verder

London Filmfestival op diverse locaties, inl over voorstellingen en data 00-441719283232 of www.iff.org.uk; The Courtald Gallery in Somerset House, heropend na een verbouwing van een jaar.

Verzameling oude meesters en impressionisten 00-441718732526 of www.courtauld.ac.uk; t/m 17 jan Life? or Theater? The work of Charlotte Salomon in de Royal Academy of Arts 00-441713008000; t/m 30 jan Love upon the Throne, toneelstuk over het koningshuis door The National Theatre of Brent in Comedy Theater res 00-441713691731.