Galerie

Stansfield/Hooykaas Het kunstenaars duo Madelon Hooykaas en Elsa Stansfield vormt een van de grondleggers van de Nederlandse videokunst. Vanaf de jaren zeventig legden de kunstenaars zich toe op het maken van tapes en installaties waarin factoren als ruimte en tijd, maar ook interactiviteit vaak een belangrijke rol speelden. In MonteVideo/TBA zijn drie recente installaties van het duo te zien, waaronder de nieuwe cd-rom `Person to Person´. Arjen Mulder geeft op 25 nov om 20u een lezing over het oeuvre van Stansfield/Hooykaas. T/m 24 dec, Keizersgracht 264 Amsterdam. Di t/m za 13-18u.

Federico D'Orazio De Italiaanse kunstenaar Federico D'Orazio gebruikt onderwerpen uit de actualiteit voor zijn vaak provocerende kunstwerken. De recente kinderpornozaak vormde de aanleiding voor zijn presentatie in De Praktijk, waarvoor hij een opblaaspop in de vorm van een baby maakte. T/m 9 dec, Lauriergracht 96, Amsterdam. Wo t/m za 13-18u. Tegelijkertijd zijn ook schilderijen van Arjen Baars te zien.

Exploded View De term 'Exploded View' is afkomstig uit de architectuur en duidt een opengewerkte tekening aan. Op een expositie in Artis heeft de term betrekking op de manier van tentoonstellen, waarbij verschillende realiteiten naast elkaar worden gezet: kunstwerken naast reproducties en alledaagse voorwerpen naast sculpturen. Twintig kunstenaars zijn uitgenodigd om hun kunstwerk in een andere context te plaatsen. T/m 29 nov, Boschveldweg 471, Den Bosch. Do t/m zo 13-17u.

Wim Izaks-prijs Ter nagedachtenis aan de schilder Wim Izaks (1950-1989) is de Wim Izaks-prijs voor jong schildertalent in het leven geroepen. Op zo 15 nov wordt in de Herman Molendijk Stichting in Amersfoort een expositie geopend met de drie prijswinnaars van 1998: Ge-Karel van der Sterren, Vanessa Jane Phaff en Jurriaan Molenaar. T/m 20 dec, Breestraat 1, Amersfoort. Di t/m vr 10-17u za en zo 13-17u.

Panl Wie op de hoogte wil blijven van de laatste ontwikkelingen binnen de Nederlandse fotografie, krijgt de komende week in de Westergasfabriek een breed overzicht. De Photography Annual of the Netherlands omvat zo'n duizend inzendingen, die meedingen naar de Photography Award of the Netherlands. 14 t/m 20 nov in het Machinegebouw en het Ketelhuis van de Westergasfabriek, Haarlemmerweg 8-10 Amsterdam.

Dag 12-20u.

En verder Schilderijen van Jaap van den Ende t/m 19 dec in Galerie Akinci, Lijnbaansgracht 317, Amsterdam; Schilderijen van Gunnar Ottosson en Anthonie Sas t/m 12 dec bij Galerie Maria Chailloux, Prinseneiland 439, Amsterdam; Joris Geurts, David Vandekop en Dino Ruissen t/m 9 dec in Galerie Nouvelles Images, Westeinde 22, Den Haag; Hetty Huisman, Franco Kappl en Marthe Wery t/m 29 nov in Galerie Tanya Rumpff, Spaarnwouderstraat 74, Haarlem.