Friezen kunnen nog even blijven dromen; Heerenveen blijft koploper na onverwachte zege op FC Twente

Sommige Friezen hebben het gevoel dat ze dromen en hopen dat aan het geluk dat Heerenveen dezer dagen ten deel valt nooit meer een einde komt. Anderen beperken zich tot een ingetogen glimlach en beseffen dat de koppositie van de club in de eredivisie slechts van voorbijgaande aard is. Het is een mengeling van gevoelens, die in deze tijd van snel opgewonden en licht geraakte sportmensen opmerkelijk is.

Zoals hij daar staat, in het Arke Stadion van Enschede na afloop van de 2-1 overwinning op FC Twente, zoals de trainer van Heerenveen staat te grijnzen van genot, zoals Foppe de Haan als een nuchtere dorpsonderwijzer zegt dat voetbal maar een spelletje is. Dat is eens wat anders dan het gebrul van de schreeuwlelijken uit de grote stad die na een overwinning roepen dat de wereld aan hun voeten ligt. Heel diep van binnen gloeit bij Den Haan natuurlijk wel een vreugdevuurtje, maar hij deelt dat gevoel uit bescheidenheid alleen met zichzelf.

Buiten het nieuwe mooie en sfeervolle stadion van Enschede weerklinken Friese vreugdekreten in de nacht. Een klasje Heerenveen-supporters gaat zich te buiten aan euforische liederen over kampioenschappen en Europese bekers. Binnen herinnert De Haan aan de uitschakeling van nog geen week geleden in het Europa-Cuptoernooi voor bekerwinnaars. Varteks Varazdin, zelfs de beste voetbalkenner van Heerenveen en omstreken had nog nooit van die club gehoord. Een beetje wereldvreemd zijn ze wel, die Heerenveners, want wie zich voor voetbal interesseert wist dat deze club sinds enige jaren over een in Kroatie veel geroemde jeugdopleiding beschikt.

Ach, zo erg is die onbekendheid met de grote voetbalwereld ook niet natuurlijk. Wie had er nu al in Heerenveen rekening gehouden met een succesvol Europees avontuur? Weinigen toch? Vandaar dat de uitschakeling niet zo hard is aangekomen, vandaar ook dat Heerenveen zich zo snel herstelde van de nederlaag in het verre nog onbekende oord. Het was een nare ervaring waarvan spelers en trainer hebben geleerd. Bang zijn voor vreemde mensen in een vreemde cultuur, in vreemde sferen, onder vervelende weersomstandigheden, is menselijk, maar kan een louterende uitwerking hebben.

Zomaar van de ene dag deden spelers, trainers en bestuur de nederlaag in Kroatie vergeten. Gewoon de chip in het hoofd opladen en de mouwen weer opstropen, met als geschenk de koppositie in de eredivisie. Want het moet gezegd worden dat Heerenveen bovenaan mag staan omdat Feyenoord twee wedstrijden minder heeft gespeeld. En waarschijnlijk passeert Ajax de Friezen ook nog in de komende weken wanneer de Amsterdamse ploeg haar zegereeks voortzet. Om met De Haan en zijn geloofsverwanten te spreken: morgen kan het allemaal weer anders zijn.

De eerste beproeving als lijstaanvoerder doorstond Heerenveen weliswaar met succes, maar niet overtuigend. Tegen het dit seizoen om zijn vaak fraaie en doordachte spel gewaardeerde FC Twente kende de ploeg moeilijke momenten. Maar gelouterd door de nare ervaring in Varazdin durfde Heerenveen het elftal van de thuisclub met aanvallend spel te bestrijden. Niet wachten en zich terugtrekken, maar de tegenstander meteen op de huid zitten. Het bleek voor Twente een moeilijk te beteugelen speelwijze. De spitsen Vennegoor of Hesselink en Bosman kwamen nauwelijks aan de bal omdat op het middenveld Heerenveen heerste.

Twente miste de geschorste Van der Paar node, maar mocht aan de andere kant blij zijn dat Van Halst wel mocht meedoen. De aanvoerder werd onlangs op grond van tv-beelden geschorst voor vier wedstrijden, omdat hij de Ajacied Litmanen met een elleboogstoot had getroffen. Na een mondelinge behandeling werd de straf teruggebracht tot drie wedstrijden, maar Van Halst besloot in beroep te gaan omdat hij zegt de elleboogstoot “slechts als een angstreactie' te hebben gegeven. De beroepszaak is aanstaande dinsdag en tot die die dag speelt Van Halst gewoon bij FC Twente, als aanvoerder ook nog.

Twente speelde beneden zijn normale niveau. Dat was voor een groot deel het gevolg van het venijnige spel van Heerenveen waarin de centrale verdediger Hansma de beste man was en rechtsbuiten Talan bij vlagen ongrijpbaar was voor de Enschedese verdedigers. Heerenveen dwong door zijn aanvallende spel het geluk af. Na een kwartier ontfutselde De Visser Oude Kamphuis de bal. Uit zijn voorzet schoot Ten Hag de bal in eigen doel. Een hard en mooi schot met links getrapt door Twente-uitblinker Steinmann ketste vlak voor rust af op de paal.

In de tweede helft kwam er eindelijk vuur in de strijd. Twente kreeg kansen door Vennegoor of Hesselink, maar ook Heerenveen had kunnen scoren toen Talan alleen op doelman Boschker afstevende - in de rebound miste vervolgens ook De Nooyer. Steinmann mocht vervolgens gelijk maken (1-1) nadat De Visser de bal door zijn benen liet glippen. Maar toen bijna iedereen zich al had verzoend met een gelijkspel trof Pahlplatz in de laatste minuut alsnog doel. Een ex-Twentespeler die Heerenveen naar de overwinning schiet, dat is wrang voor de Enschedese aanhang. In het vreemdelingenelftal van Heerenveen heeft zo'n treffer prettige gevolgen. Want wie tegen zijn oude ploeg scoort, trakteert de volgende morgen op gebak.

    • Guus van Holland