FILMS

Elizabeth In een overdonderend vormgegeven kostuumfilm schildert de Indiase regisseur Shekhar Kapur de intriges voorafgaand aan de troonsbestijging van koningin Elizabeth I (Cate Blanchett) en de eerste jaren van haar nog wankele regime. In meer dan 17 theaters.

Lock, Stock & Two Smoking Barrels Verrassend debuut van 29-jarige Londenaar Guy Ritchie is een zwarte komedie over kruimeldieven gelukszoekers en krijgsheren in de onderwereld van East End, gecompliceerd en gewelddadig als Pulp Fiction, anarchistisch en geestig als Trainspotting. In 13 theaters.

Out of SightIn Steven Soderberghs vakkundige Elmore Leonard-verfilming Out of Sight speelt George Clooney een schurk die eigenlijk een held is. In een goudgele belichting legt de meesterbankovervaller het in de achterbak van zijn vluchtauto aan met een onderkoelde FBI-agente. In meer dan 24 theaters.

The Taste of Cherry Met zijn Gouden Palm-winnaar Taste of Cherry maakte de Iraanse filmregisseur Abbas Kiarostami een humanistisch meesterwerk over de zelfmoord als enige echte existentiele keuze die de mens in zijn leven kan maken. Hij doorbrak het taboe op dat onderwerp in de moslim-wereld en maakte een parabel over een levensmoe cultuurgoed. Amsterdam: Cinecenter. Utrecht: Springhaver.

The Truman Show In The Truman Show ontmaskert Peter Weir (Dead Poets Society) de wereld van televisiesoaps en reality-tv zonder ook maar een moment te ontkennen of te ridiculiseren dat mensen behoefte hebben aan grote, romantische verhalen. Hoofdpersoon is de dertigjarige Truman Burbank die zonder het te weten al zijn hele leven de ster is van een doorlopende televisieshow, door komiek Jim Carrey op ingetogen wijze gestalte gegeven. In meer dan 55 theaters.

En verder The Big Lebowski Amsterdam: The Movies. Tilburg: Louis; The Butcher Boy Amsterdam: The Movies. Emmeloord: 't Voorhuys. Heerenveen: Movieskoop. Hoofddorp: Schouwburg De Meerse; Zaandam: De Fabriek. East Palace, West Palace (Dong Gong, XiGong) Amsterdam: Rialto.

Eindhoven: Plaza Futura. Den Haag: Haags Filmhuis. Groningen: Poelestraat/ Liga '68; Gummo Amsterdam: Kriterion /Studio K; Den Haag: Het Haags Filmhuis. The Hanging Garden Bergen op Zoom: Cinemactueel. Roosendaal: City. Utrecht: Springhaver; The Ice Storm Amsterdam: The Movies. Eindhoven: Plaza Futura. Leeuwarden: Filmhuis Leeuwarden. Rotterdam: Lantaren/Venster. Utrecht: Springhaver; Kleine Teun Leiden: Kijkhuis Leiden; 2 Minuten Stilte aub Amsterdam: Kriterion /Studio K. Rotterdam: Lantaren/Venster; De Poolse Bruid In meer dan 9 theaters; Saving Private Ryan in meer dan 83 theaters; Titanic Amsterdam: Tuschinski. Kaatsheuvel: Apollo. Schijndel: City Theater.