Een tuitknakje bij de oloroso; Wijn en sigaren gaan uitstekend samen

'Mevrouw, mijnheer, wilt u uw sigaar in de bar roken?' Een beleefd verzoek of jij en je favoriete genotmiddel het restaurant willen verlaten. Zo tolerant als de horeca is ten opzichte van de sigaret, zo weinig begrip is er voor de sigaar.

Maar sigarenliefhebbers kunnen zich verheugen: vanuit de puriteinse Verenigde Staten - waar roken aan zeer strikte regels is onderworpen en meestal verboden is in restaurants - is het fenomeen 'sigarendiner' overgewaaid. Want sigaren horen in een restaurant, net als wijn. Professionele wijnproevers verbleken nogal eens bij de gedachte dat men wijn en sigaren kan combineren, maar de twee bijten elkaar niet, mits men ze harmonisch combineert.

Wijn en sigaren zijn in zekere zin verwant; beide zijn voor honderd procent natuurlijke producten en krijgen hun verfijning door een vergistings- en rijpingsproces. De fermentatie zorgt voor toegevoegde aroma's en voor het afbreken van agressieve smaken. Ook de bodem is voor de smaak van beide belangrijk - de kleigrond in Brazilie geeft een heel andere tabak dan de lavagrond in Java, zoals een grindbodem een andere wijn voortbrengt dan een vulkanische.

Wil men van sigaren en wijn genieten - voor, tijdens en na de maaltijd - dan moet er in alle drie de componenten - maaltijd, wijn en sigaar - een logische opbouw zitten. Een sigaar wordt gewoonlijk na de maaltijd bij een glas port of cognac aangestoken. Met name bij destillaten komt een sigaar, liefst een grote Havana, uitstekend tot zijn recht. Bij een echt sigarendiner begint men echter al met een lichte sigaar bij het aperitief. De Hollandse sigaren met een gemengd, fijngesneden binnenwerk zijn hiervoor het meest geschikt. Ze hebben een milde smaak en omdat ze vrij kort zijn, kunnen ze in een keer opgerookt worden. Een korte tuitknak, een panatella of een senoritas kunnen ook tussen de gerechten door worden gerookt. Elegante of fragiele wijnen komen niet in aanmerking om te worden gecombineerd met sigaren evenmin als lichte gerechten. Het mondgevoel van de sigaar zou hun smaak en aroma overheersen. Stevige wijnen met houtrijping en gerechten met een uitgesproken smaak of textuur lenen zich echter wel voor zo'n combinatie. Voor het aperitief valt te denken aan een licht gekoelde vin doux naturel zoals muscat de St. Jean of een oloroso sherry.

Aan tafel zijn wijnen uit de Nieuwe Wereld, met name Australie, Chili en Californie heel geschikt om te combineren met sigaren.

Vooral veel Australische en Californische wijnen hebben een robuust karakter, gevolg van zowel klimatologische omstandigheden als de wijze van houtrijping. De houtgerijpte Chardonnay voor wit en de rode Shiraz, een Cabernet of de blend van Cabernet Sauvignon en Shiraz begeleiden een sigaar zonder problemen. Dichter bij huis bieden wijnen uit het Rhone-gebied (voor een deel ook gemaakt van de Syrah/Shiraz-druif) zoals (Crozes) Hermitage Chateauneuf-du-Pape of Gigondas goed tegenspel. Oudere wijnen, ook uit de Bordeauxstreek, kunnen op fles geuren van cederhout (sigarenkistjes) en tabak ontwikkelen, de zogenaamde tertiaire aroma's. Deze geuren sluiten mooi aan bij een lichte, aromatische sigaar. Zeer geschikt zijn ook de 'zware jongens' uit Noord-Italie en de Spaanse Ribera del Duero, zoals Barolo, Barbaresco en Pesquera.

Sluit men de maaltijd af met kaas dan vormen na het hoofdgerecht de panatella of petit corona en Palo Cortado of Oloroso sherry een harmonische combinatie. Bij de koffie met een digestief is dan het 'moment supreme' aangebroken waarop de Havana wordt aangestoken. 'Havana' is een begripsnaam geworden die alle zogenaamde longfiller sigaren (in tegenstelling tot de shortfiller met een vulling van gesneden tabak) omvat. Een longfiller wordt gemaakt van een bosje tabaksblad omwikkeld met een omblad en gehuld in een mooi geurig dekblad. De tabak is altijd afkomstig uit het Caraibisch gebied. Deze sigaren kunnen op zichzelf ook met krachtige rode wijn worden gecombineerd, maar dan niet tijdens de maaltijd. Een avond met een fles Medoc uit 1989 en een Romeo e Julieta is een feest.

    • Lucette M. Faber