Doorbraak regering Cambodja op handen

In Cambodja lijkt een doorbraak ophanden bij de vorming van een nieuwe regering. Oppositieleider prins Norodom Ranariddh heeft vanochtend gezegd dat hij bereid is een coalitie aan te gaan met Cambodja's sterke man, Hun Sen.

Ranariddh maakte zijn ommezwaai bekend na terugkeer in Cambodja vanuit Bangkok, waarheen hij afgelopen september was uitgeweken na bedreigingen aan zijn adres van Hun Sen. Tegenover het persbureau Reuters zei Ranariddh vanochtend vanuit zijn woning in de hoofdstad Phnom Penh: “Mijn standpunt is het heel duidelijk dat we zullen toetreden tot een coalitieregering'.

In Cambodja heerst politieke chaos sinds de CPP van premier Hun Sen afgelopen zomer als winnaar tevoorschijn kwam van de algemene verkiezingen, de eerste sinds de grootschalige vredesoperatie van de Verenigde Naties in Cambodja in het begin van de jaren negentig. Hun Sens overwinnig was niet groot genoeg om in zijn eentje een regering te vormen, daarvoor is hij afhankelijk van deelneming van de oppositie. Zowel prins Ranaridhh als de felste oppositieleider, Sam Rainsy, weigerde tot dusver met Hun Sen te onderhandelen over regeringsformatie omdat zij de uitslag van de verkiezingen betwisten.

Ranaridds ommezwaai is ook opmerkelijk omdat hij slechte ervaringen heeft met Hun Sen. Na de verkiezingen in 1993 onder auspicien van de VN, die werden gewonnen door Ranariddh's FUNCINPEC-partij, werd de prins de 'eerste co-premier' van Cambodja. Maar Hun Sen, die begin jaren '80 voor het eerst premier van Cambodja werd in een door Vietnam geinstalleerde regering, wist zijn machtspositie te handhaven door 'tweede co-premier' te worden. De laatste jaren drong Hun Sen zijn opponent steeds verder in het defensief. Uiteindelijk trok Hun Sen vorig jaar alle macht naar zich toe, en joeg hij Ranariddh het land uit.

De prins staat bekend als een opportunistisch politicus, en daarom hielden waarnemers er wel rekening mee dat hij vroeger of later overstag zou gaan.