Doodstraf voor 'Big Spender'

Een rechtbank in het Chinese Guangzhou heeft vanochtend het doodvonnis uitgesproken over de beruchte Hongkongse crimineel Cheung Tze-keung, alias 'Big Spender', en enkele van zijn bendeleden.

Andere medepichtingen kregen levenslange gevangenisstraffen opgelegd. Cheun werd schuldig bevonden aan onder andere wapensmokkel, gewapende overvallen en diefstal van 277 ton staal. De zaak, die de afgelopen weken achter gesloten deuren werd behandeld, kreeg grote aandacht, niet alleen wegens de aard van de begane misdaden, maar vooral door het feit dat de misdaden in Hongkong werden begaan terwijl de 43-jarige 'Big Spender' en zijn 35 medeplichtigen zich voor een Chinese rechtbank moesten verantwoorden. Critici in Hongkong hebben betoogd dat die rechtsgang indruist tegen de afspraken over autonomie van Hongkong, die werden gemaakt bij de overdracht van de voormalige Britse kroonkolonie aan China. In Hongkong bestaat de doodstraf niet. (AP)