DESIGN

Eetkamerstoel

Vederlicht is het stoeltje van de Italiaanse ontwerper Riccardo Blumer dat uit een stuk hout lijkt te zijn gemaakt. De rugleuning splitst zich in de achterpoten en het zitvlak dat vervolgens op de hoeken doorloopt in de voorpoten. Het stoeltje bestaat echter uit een dun massief houten frame (poten en zijkanten van rug- en zitvlak), bedekt met fineer dat is opgevuld met polyurethaan schuim. De stoel valt vooral op door de eenvoud van het ontwerp. Het is makkelijk op te tillen (2,39 kilo) en is goed stapelbaar. Een nadeel is de lange levertijd: bijna een half jaar. Verkrijgbaar in naturel en zwart.

*Galerie Binnen, Keizersgracht 82, Amsterdam. Tel 020-6259603.

Magneetkastje

Het magneetkastje van Jan Melis is sterk geinspireerd op het metalen medicijnkastje waar zo'n dertig jaar geleden de aspirine norit, dampo en pleisters in werden bewaard. Het kastje is van wit gespoten plaatstaal, meet 35 bij 35 cm en wordt gesloten met een flap van magneetfolie. Het magneetkastje is voor f300 te koop bij Leitmotiv. Jan Melis, die na de MTS werktuigbouw aan de Academie voor Industriele vormgeving ging studeren, ontwierp behalve dit magneetkastje een lamp die ook door Leitmotiv wordt geproduceerd. De 100% Light is een half ovalen hanglamp van een half transparant, elastische kunststof, in de kleuren 'milky white' en 'frosted blue' die alleen voor spaarlampen (max 9 Watt) geschikt is. Als er een standaard gloeilamp wordt gebruikt, smelt de kap door de warmte.

*Magneetkastje (f300) en 100% Light (f269) Leitmotiv, Nieuwe Spiegelstraat 20, Amsterdam. Tel 020-6253366.

La Mama

De Belgische vormgeving-studenten Tollenboom, Verdin en Van Coppenolle hadden moeders met kleine kinderen in gedachten toen ze de fauteuil La Mama ontwierpen voor de Laudatio-designwedstrijd.

De fauteuil heeft uitklapbare armleuningen die voor extra ruimte zorgen als moeder haar kind op schoot neemt. De wedstrijd werd dit jaar voor het eerst georganiseerd op initiatief van het Belgische weekblad Weekend Knack, meubelfabrikant Leolux en Elsevier. Nederlandse en Vlaamse studenten kregen de opdracht een relax-fauteuil te ontwerpen, die 'vernieuwend, technisch uitvoerbaar en ergonomisch en milieutechnisch verantwoord' was. Van de veertig inzendingen werden er vijftien genomineerd en gepresenteerd tijdens de Biennale Interieur '98 in Kortrijk. De tweede prijs ging naar de zeppelin-achtige stoel Cantu van Sonny Lim en de derde naar het 'worst-stoeltje' Non-Obvious Relax van Bregt Ectors. La Mama wordt waarschijnlijk in productie genomen door Leolux.

*Laudatio, inl Roularta Media Group, Research Park, 1731 Zelik, Belgie. Tel 00-32-2-46-5854.

EgO

Een stevige kop koffie drinken kan nu letterlijk worden opgevat: de nieuwe koffiekopjes, genaamd EgO, van aardewerk- en porseleinfabriek Arabia liggen stevig in de hand. Het oor van dit kopje, dat ontworpen werd door de Fin Stefan Lindfors is groot, open en loopt door tot op het schoteltje. Daardoor staat het kopje stabiel op het bordje, is het goed stapelbaar en makkelijk vast te houden. Niet alleen deze praktische voordelen maken de kop aantrekkelijk. De strakke vorm van het kopje, dat niet helemaal rond is en uit het centrum van het bord staat, en het uitgesproken oor geven het een robuust maar ook elegant uiterlijk. De EgO kopjes en schoteltjes zijn in drie maten verkrijgbaar, van f29,95 tot f49,95 per stuk.

*EgO (per twee verpakt) is te koop bij speciaalzaken en Arabia dealers. Inl Hackman Designor, 076-5601166.

Molecular Module

Ook Jozefien Gronheid ontwierp een collectie lampen speciaal bedoeld voor spaarlampen. De hang- en staande lampen - die een beetje de vorm hebben van een platte slappe hoed - zijn gemaakt van hittebestendig natuurrubber. De spaarlamp maakt onderdeel uit van de vorm van de kap, wat mogelijk is door de elasticiteit van het rubber. De flexibele eigenschap van rubber gebruikte Gronheid niet alleen voor haar lampen, maar ook voor meubels, een wandsysteem, armbanden en vaasjes. Ze maakte een stoel en bijbehorende kruk met een stalen frame waaroverheen een rubber bekleding zonder naden is gespannen. De collectie van Gronheid is onderdeel van het 'life style concept' Molecular Module dat zij samen met de Britse ontwerpster Lorna Lee Leslie heeft ontwikkeld. De naam refereert aan de bollen en cirkels die uitgangspunt zijn voor hun beider werk.

*Molecular Module, inl. Jozefien Gronheid, 020-4229792.

    • Simone Barneveld