Cuba behoudt wereldtitel bij volleybalsters; Nederland op zevende plaats

De Cubaanse volleybalsters hebben de wereldtitel met succes verdedigd. Vanochtend werd in de finale in Osaka met 3-0 van China gewonnen. De setstanden waren 15-4, 16-14 en 15-12. De eindzege leverde Cuba een premie van 200.000 dollar (bijna 400.000 gulden) op. Het is voor het eerst dat er bij een WK prijzengeld wordt uitbetaald. Europees kampioen Rusland behaalde de bronzen medaille door Brazilie te verslaan. Nederland eindigde als zevende, nog goed voor 15.000 dollar premie.

De ploeg van bondscoach Pierre Mathieu won vanochtend met 3-1 van thuisland Japan. Daarmee herstelde Nederland zich van de zwakke wedstrijd tegen Italie. “We moesten absoluut nog iets laten zien', aldus Mathieu. “Dat hebben we met deze overwinning gedaan.' De coach en aanvoerster Cintha Boersma hadden de speelsters voor de wedstrijd om de zevende plaats op hun verantwoordelijkheid gewezen.

Mathieu trok zelf ook het boetekleed aan. “Voor de wedstrijd tegen Italie heb ik verzuimd de ploeg op scherp te zetten. Het blijven kinderen die ik bij de les moet houden. Zo'n fout zal me niet meer overkomen. Tegen Japan stond de ploeg er wel.' Boersma, die na een blessure weer kon meespelen, was vooral opgelucht na de afsluitende zege. “Gelukkig hebben de speelsters ingezien dat ze met de juiste instelling ver kunnen komen.'

Tegen Japan, dat op een plaats bij de eerste vier had gerekend, speelde Nederland opnieuw wisselvallig. In de eerste set kwam Nederland sterk terug van 4-7 tot 15-13. Maar in de tweede set liet de ploeg het weer volledig afweten. Mathieu probeerde met de wissels Boersma/Machovcak, Fledderus/Fokkens en Huurman/Luttikhuis nog wel iets aan de situatie te veranderen, maar dat lukte niet: 3-15. Daarna keerde de spirit in de ploeg wel weer terug. De derde set werd met 15-10 gewonnen, hoewel de thuisploeg nog van 11-4 tot 12-10 was teruggekomen. Met 15-8 en uiteindelijk een 3-1 zege sloot Nederland haar WK af.

Nederland had bij het WK geluk met de loting. Mede daarom eindigde de ploeg als zevende. Maar echt overtuigend spel vertoonde de Europees kampioen van 1995 de afgelopen anderhalve week zelden. Buiten de wedstrijd tegen Japan wist Nederland alleen van Peru de Dominicaanse Republiek en Kenia te winnen.

Deze landen staan op FIVB-ranglijst met een twaalfde, vijftiende en negentiende positie achter Nederland. Daarentegen werd Nederland door Brazilie, Rusland en Italie gedeklasseerd.

Mathieu heeft nog amper twee jaar om het gat met de wereldtop te dichten. De coach, die een medaille op de Olympische Spelen belooft, heeft zijn hoop gevestigd op de buitenlandse competities waar vele internationals dit seizoen gaan opdoen. Het WK toonde aan dat het bij Nederland op bepaalde momenten aan de goede wedstrijdmentaliteit ontbreekt.

De wereldtitel van Cuba was het succes van coach Antoine Perdomo. Hij had voor het eerst de leiding, nadat hij dertig jaar lang assistent bij de nationale ploeg was geweest. Na Rusland en Japan is Cuba het derde land dat voor de derde keer de mondiale titel won.