Betoging Chinese beleggers

Bijna tweehonderd gedupeerde kopers van termijnaandelen hebben gisteren in het centrum van Peking een demonstratie gehouden. De aandeelhouders protesteerden tegen de sluiting van een in de hoofdstad gevestigde onderneming in termijnhandel. Velen van hen zijn daardoor hun gehele persoonlijke kapitaal kwijtgekraakt.

De demonstranten gingen langs de zuidkant van het Plein van de Hemelse Vrede en eindigde voor het Chinese persbureau Xinhua. Het was veruit de grootste demonstratie sinds de studentenprotesten in het voorjaar van 1989.

De sluiting van het bedrijf in augustus, en het lot van de vele duizenden aandeelhouders, illustreert de chaos binnen China's financiele sector en de afwezigheid van adequate regelgeving.

Volgens de investeerders is het bedrijf, dat contacten zou onderhouden met het Chinese Volksbevrijdingsleger, er met de winst vandoor gegaan, nadat investeerders een maandelijkse rente van dertig procent was beloofd.

De aandeelhouders protesteren al sinds de zomer en eisen een schadevergoeding van de Chinese overheid. Berichten van het persbureau Xinhua, suggereerden dat het bedrijf, dat ruim 120 miljoen gulden zou hebben opgestreken, in illegale handen moet zijn geweest, en dat de overheid derhalve geen invloed heeft op de terugvordering. Volgens de investeerders is dat onjuist. Zij zijn van mening dat de overheid medeverantwoordelijk is, aangezien het bedrijf, voordat het in januari werd verkocht, in handen was van de staat.

De vele politie trad niet op tegen de demonstranten. Enkele journalisten, onder wie twee Nederlandse, werden opgepakt voor ondervraging en na een uur vrijgelaten.