Arrestatie in Turkije

Op last van het Turkse Staatsveiligheidshof is vandaag de streng islamitische burgemeester van de hoofdstad Ankara, Melih Gokcek aangehouden. Hij zou zich schuldig hebben gemaakt aan corruptie.

Gokcek is aangehouden op grond van 70 juridische onderzoeken. Hij wordt ervan verdacht politieke bondgenoten te hebben bevoordeeld bij lucratieve transacties, banden te hebben met islamitisch-fundamentalistische organisaties en gemeentelijke werknemers op “oneerlijke' wijze te hebben ontslagen.

De Turkse justitie is een actie begonnen tegen leidende fundamentalisten sinds op last van het leger in januari de fundamentalistische Welvaartspartij werd verboden wegens het bedreigen van de officiele seculiere orde. Het tot nu toe meest prominente slachtoffer van die juridische acties is de burgemeester van Istanbul, Recep Tayyip Erdogan, die vorige week uit zijn ambt werd gezet nadat hij eerder tot tien maanden gevangenisstraf was veroordeeld wegens wat de rechter noemde een “religieuze en racistische provocatie' in een toespraak. Erdogan is overigens nog vrij.

Net als Erdogan is Gokcek lid van de Partij van de Deugd die de Welvaartspartij is opgevolgd. Deze partij werd onlangs gewaarschuwd dat ze ook kan worden verboden als bedreiging van de seculiere orde. (Reuters, AP)