Agenten voor de rechter na dood dakloze; Bureau Warmoesstraat

De drie agenten van het Amsterdamse politiebureau Warmoesstraat tegen wie een gerechtelijk vooronderzoek loopt in verband met de dood van dakloze A. van Driel, komen voor de rechter.

Dat zegt de Amsterdamse hoofdofficier van justitie H. Vrakking. “Wij zien geen enkele aanleiding om ze niet te vervolgen. Wat ons betreft is de zaak rond', aldus Vrakking.

De 48-jarige Van Driel kwam vorig jaar september om het leven, nadat hij hardhandig was verwijderd uit bureau Warmoesstraat. De dood van de dakloze leidde tot veel commotie. De agenten werden verdacht van respectievelijk doodslag, dood door schuld en zware mishandeling. Twee weken na de dood van de man brak in bureau Warmoesstraat een korte staking uit, nadat de rechtbank het voorarrest van een van de agenten had verlengd. De agenten van bureau Warmoesstraat vonden dat hun collega te lang werd vastgehouden. Deze zaak zette de verhouding tussen de politie en justitie in Amsterdam op scherp.

Officieel heeft het openbaar ministerie geen beslissing genomen, omdat het gerechtelijk vooronderzoek nog niet is afgerond. Maar volgens Vrakking is de zaak helder. “Vier getuigen hebben gezien dat de man niet uit zichzelf is gevallen.' Wat de agenten precies ten laste wordt gelegd, is volgens Vrakking nog niet duidelijk. “Dat kan van doodslag tot mishandeling worden.'

Het onderzoek loopt al meer dan een jaar. De gebeurtenis is in een studio in Almere nauwgezet gereconstrueerd. De advocaten eisen echter nog een computersimulatie. Volgens advocaat A. Rottgering zou dit veel duidelijk kunnen maken. Zij vindt dat de verdachten hier recht op hebben. Volgens haar zijn er te veel tegenstrijdige getuigenverklaringen. De rechter-commissaris heeft onlangs het verzoek om die simulatie te houden, afgewezen, omdat het niets meer aan het dossier zou toevoegen. De advocaten zijn tegen deze beslissing in beroep gegaan. De raadkamer van de rechtbank zal hier in december een beslissing over nemen. Een simulatie zal de zaak enkele maanden vertragen.

    • Herman Staal