Aanhang FC Twente misdraagt zich

Een deel van de supporters van FC Twente heeft gisteren tijdens het thuisduel met Heerenveen scheidsrechter Van Egmond beledigd. De scheidsrechter werd regelmatig na een voor Twente nadelig uitgevallen beslissing massaal uitgescholden. De stadionomroeper deed een verzoek om dergelijk gedrag achterwege te laten, maar dat was tevergeefs.

Ook de Friese spelers en aanhang werden beledigd. Zij werden herhaaldelijk uitgemaakt voor 'kanker-Friezen' en 'stront-Friezen'. Invaller Boudewijn Pahlplatz, de speler van Heerenveen die tot voor enkele jaren voor FC Twente uitkwam, werd onthaald op een fluitconcert wanneer hij aan de bal kwam. Spreekkoren als “er is maar een Pahlplatz' (daarmee doelend op Boudewijns vader en vroegere Twente-vedette Theo Pahplatz) deerden de speler weinig. In de laatste minuut maakte Pahlplatz het winnende doelpunt voor zijn ploeg.

Heerenveen-trainer De Haan had zich verschrikkelijk geergerd aan de fluitconcerten. “Ik vind het knap waardeloos als wij voor stront-Friezen worden uitgemaakt en de scheidsrechter voor hoerenjong of hoerenloper. Als dat in Heerenveen zou zijn gebeurd, zouden we met z'n allen, spelers en trainers, naar de tribune zijn gelopen en hebben gezegd: waar zijn jullie mee bezig? Dan hadden we niet verder gespeeld.'

Voor de wedstrijd probeerde de leiding van Twente sfeer te maken door countryzanger Ben Steneker het Twentse volkslied 'Tussen Regge en Dinkel' te zingen. De Heerenveen-spelers luisterden in het gelid naar de vertolker, de spelers van Twente liepen gewoon rond alsof het hen niet aanging.