Weer onrust studenten in Jakarta; Politie schiet in de lucht

Ordetroepen in de Indonesische hoofdstad Jakarta hebben vanochtend waarschuwingsschoten in de lucht afgeschoten om studenten ervan te weerhouden op te trekken naar het parlement.

Net als gisteren, op de eerste dag van de bijzondere bijeenkomst van het Indonesische Volkscongres, waren er op verschillende plekken in het centrum van Jakarta schermutselingen tussen politieagenten en militairen en grote groepen studenten die pogingen ondernamen om het parlementsgebouw te bereiken. Volgens ooggetuigen zijn enkele studenten gewond geraakt toen de ordetroepen hen met de wapenstok terugdreef. Enkele militairen werden zwaargewond toen ze werden aangereden door een legertruck.

De studenten willen met hun massale aanwezigheid druk uitoefenen op de afgevaardigden in het Volkscongres om tijdens hun vierdaagse bijeenkomst de weg te openen naar snelle democratisering van het politieke bestel en de onmiddellijke beeindiging van de maatschappelijke `dubbelfunctie' van het leger. Ze eisen het vertrek van president Habibie, die zij zien als een vertegenwoordiger van ex-president Soeharto's `Nieuwe Orde'.

De discussie over de rol van de strijdkrachten heeft gisteren een sterke impuls gekregen door de gezamenlijke verklaring van vier invloedrijke oppositieleiders: de met elkaar concurrerende moslimleiders Abdurahman Wahid (Gus Dur) en Amien Rais, PDI-voorzitter Megawati Soekarnoputri, en de gouverneur van Yogyakarta, Sri Sultan Hamengkubowono X. Zij stellen dat de dubbelfunctie van het leger binnen zes jaar geleidelijk moet worden afgeschaft. Vanochtend maakte de regerende Golkar-partij van president Habibie, verreweg de grootste fractie in het Volkscongres, bekend dat ook zij voorstander is van zo'n scenario. Op de bijzondere zitting van het Volkscongres wordt thans gedebatteerd over de vraag met hoeveel het aantal vertegenwoordigers van de strijdkrachten in het parlement (op dit moment nog 75) nu al moet worden verminderd.

Het gezamenlijk optreden van de vier prominente oppositieleiders is te danken aan de studenten die de afgelopen dagen met name grote druk uitoefenden op met name de moslimleiders Gus Dur en Amien Rais. Zij trokken afgelopen weekeinde bijvoorbeeld met trucks en busjes naar het huis van Gus Dur om hem te bewegen met Amien Rais aan een tafel te gaan zitten.