VN halen inspecteurs weg uit Irak; VS sturen vliegdekschip

Alle personeel van de Speciale wapencommissie van de Verenigde Naties (UNSCOM) wordt om veiligheidsredenen uit Irak teruggetrokken. Daartoe heeft UNSCOM-chef Richard Butler vandaag opdracht gegeven na overleg met Amerikaanse regeringsfunctionarissen, aldus zijn woordvoerder.

Vanochtend zijn al meer dan 100 inspecteurs en andere employes van UNSCOM uit Irak vertrokken. Ook personeel van VN-hulporganisaties verlaat Irak.

De maatregel komt te midden van aanhoudende berichten dat de Verenigde Staten een militaire actie voorbereiden om Irak te dwingen de samenwerking met UNSCOM te hervatten.

De regering van president Saddam Hussein zette alle samenwerking met de internationale wapeninspecteurs op 31 oktober stop en kondigde aan deze pas te hervatten wanneer de Veiligheidsraad van de VN de aanzet geeft tot opheffing van het ruim acht jaar oude olie-embargo.

De VS hebben gisteren de voorbereidingen voor een militaire actie versneld, onder andere door de reis van het vliegdekschip Enterprise en een groep andere oorlogsschepen naar het Golfgebied te bespoedigen.

Een woordvoerder van het Witte Huis onderstreepte dat president Clinton nog niet heeft besloten om geweld tegen Irak te gebruiken, maar voegde daaraan toe dat er niet onbeperkt ruimte wordt gegeven aan de diplomatie. “Dit kan niet eindeloos doorgaan', zei hij. “Saddam Hussein is geen abstracte dreiging.' In de omgeving van de president wordt aangegeven dat een besluit tot militaire actie een kwestie van dagen, en niet van weken is.

Minister van Defensie William Cohen waarschuwde daarbij gisteren dat Saddam Hussein aanvallen riskeert die een “beduidende verzwakking' van zijn militaire kracht zullen meebrengen. “Irak is gewaarschuwd', zei hij. “De militaire optie ligt nog op tafel.' Militaire functionarissen uit de Golf en uit het Westen zeiden dat de zes landen van de Samenwerkingsraad voor de Golf (GCC) de VS en Groot-Brittannie, dat ten aanzien van de kwestie Irak altijd naast Washington staat, toestemming hebben gegeven een deel van hun militaire infrastructuur ter plaatse te gebruiken.

Clinton pleegde gisteren telefonisch overleg met de Israelische premier Netanyahu over de kwestie-Irak. Hij informeerde Netanyahu volgens een woordvoerder over de mogelijke consequenties van een escalatie van deze crisis voor de landen in de regio. Volgens de Israelische krant Ma'ariv hebben de VS al besloten in Europa gestationeerde Patriot anti-raketraketten naar Israel over te brengen. In de Golfoorlog van 1991 heeft Irak 39 Scudraketten op Israel afgeschoten. (Reuters, AP, AFP)