Vlaamse rel bij herdenking van `Grote Oorlog'

In Belgie heeft de herdenking van tachtig jaar wapenstilstand geleid tot een protocollaire rel. De Vlaamse premier Luc Van den Brande was tot zijn verontwaardiging aanvankelijk niet uitgenodigd in het West-Vlaamse Ieper waar vandaag in aanwezigheid van de Britse koningin, het Belgisch vorstenpaar en de Ierse president wordt herdacht dat tachtig jaar geleden een einde kwam aan de `Grote Oorlog'.

Drie federale Belgische ministers waren wel uitgenodigd op de plechtigheid, maar niemand van de regering van het Vlaams gewest. In het Vlaams parlement zei Van den Brande dat hiermee de grondwettelijke realiteit werd ontkend. Op het laatste nippertje werd hij toch nog uitgenodigd, door de burgemeester van Ieper die eerst overleg voerde met de Britse ambassade en met premier Jean-Luc Dehaene. Maar de Vlaamse premier heeft uiteindelijk voor de uitnodiging bedankt.

Van den Brande haalde vorige week nog het nieuws met zijn uitspraak in de Britse krant The Guardian dat Belgie “in 2020 of 2015' niet meer zou bestaan. Deze uitlating wordt nu in verband gebracht met het ontbreken van zijn naam op de gastenlijst die zou zijn opgesteld door het koningshuis.

Rond Ieper sneuvelenden in de Eerste Wereldoorlog een half miljoen soldaten, van wie een groot deel afkomstig uit Groot-Brittannie. Zij worden vandaag herdacht tijdens een speciale plechtigheid aan de Meensepoort, waarin de namen vermeld staan van bijna 55.000 vermiste Britse soldaten. De Britse koningin Elizabeth en de Ierse president Mary McAleese zullen ook naar Mesen gaan, vlakbij de Noord-Franse grens, waar in juni 1917 een belangrijke slag werd geleverd.

Hier zullen zij een dertig meter hoge Ierse vredestoren onthullen die de afgelopen maanden werd gebouwd door protestantse en katholieke Ierse jongeren die willen tonen dat ook zij zich hebben verzoend met de deelname van Ieren aan de oorlog, hetgeen in Ierland lang werd gezien als vorm van heulen met de Engelsen.

In Brussel is het einde van de Eerste Wereldoorlog vanmorgen herdacht met een parade bij het graf van onbekende soldaat. Het Brusselse Koninklijk Legermuseum opende vandaag een aantal nieuwe zalen gewijd aan de Eerste Wereldoorlog. Het gaat om een van de grootste collecties in Europa.

    • Birgit Donker