Val Turkse coalitie lijkt ophanden

De val van de Turkse minderheidsregering lijkt ophanden nu steeds duidelijker wordt dat zowel premier Mesut Yilmaz als enkele ministers persoonlijk betrokken zijn bij omvangrijke corruptieschandalen.

Yilmaz verloor als gevolg daarvan gisteren de steun van de Republikeinse Volkspartij (CHP), die zijn minderheidsregering vanuit het parlement steunt. CHP-leider Deniz Baykal riep de premier op af te treden. “Deze regering kan zelfs niet tot donderdag aanblijven', aldus Baykal.

Premier Yilmaz had zich bij zijn aantreden midden vorig jaar juist ten doel gesteld om de wijdverbreide banden tussen de mafia de staat en de politiek te ontrafelen. In de afgelopen maanden is gebleken dat de macht van de veelal ultra-nationalistische mafiaclans zich niet beperkt tot de strijd tegen de terreur, in het bijzonder de guerrilla-oorlog in het Koerdische zuidoosten van het land, maar dat ze ook staatsbedrijven, met name banken, plunderen, deels met medeweten van regeringsfunctionarissen.

Het laatste in de rij van corruptieschandalen is dat rondom de zakenman Kormaz Yigit, die onlangs een staatsbank opkocht en plotseling zowel enkele televisiekanalen als invloedrijke nationale kranten overnam. Daarna werd duidelijk dat Yigit banden had met de mafialeider Alaattin Cakici, die in een Franse cel verblijft, waarna de overname van de staatsbank werd opgeschort en Yigit de kranten weer van de hand deed.

Yigit werd deze week gearresteerd maar hij had een cassetteband achtergelaten met een uitvoerige verklaring die gisteravond laat door een van zijn televisiestations werd uitgezonden. De zakenman had mede in opdracht en onder druk van regeringsfunctionarissen gehandeld, zowel wat de aankoop van de kranten de televisiestations als de bank betrof, liet hij weten.