TVM maakt schoon schip in begeleiding wielerploeg

De uitslag van de dopingaffaire bij TVM laat nog altijd op zich wachten. Intussen maakt de wielersponsor nieuwe plannen voor 1999. Blijft Andrei Michailov ploegarts? Wordt Steven Rooks ploegleider?

Terwijl ploegleider Cees Priem en verzorger Jan Moors veel steun krijgen tijdens hun verplichte huisarrest in Reims, is het opvallend stil rond ploegarts Andrei Michailov. De dokter van TVM krijgt in de gevangenis alleen bezoek van zijn familie. De directie van de wielersponsor heeft blijkbaar geen behoefte aan een persoonlijk contact met Michailov, die ruim een half jaar geleden werd aangehouden met 104 ampullen EPO. Deze vondst was voor de Franse justitie aanleiding voor het dopingonderzoek bij TVM.

Volgens Arjan Bos, directeur commerciele zaken, valt Michailov te verwijten dat hij zonder medeweten van de ploegleiding met een grote dosis EPO uit Spanje is teruggekeerd. De Russische arts beweerde dat deze bloeddoping bestemd was voor een kinderhospitaal in Moskou. De officiele aanvraagformulieren van het ziekenhuis maken inderdaad melding van EPO, maar opvallend genoeg is de brief aan Michailov in het Engels en niet in het Russisch gesteld. Bij TVM geven ze Michailov voorlopig het voordeel van de twijfel. Morgen dient in Reims een hoger beroep om de dokter vrij te krijgen.

Uit de weinig vleiende woorden van Bos valt echter op te maken dat TVM de arbeidsovereenkomst met Michailov mogelijk gaat opzeggen. “We zullen een zakelijke beslissing moeten nemen', zegt Bos. “Sentimenten mogen geen rol spelen. Daarom moeten we nog een hartig woordje met Michailov spreken. Hij heeft ons veel ellende bezorgd. We hopen dat hem verder geen blaam treft, maar we kunnen eventuele sancties en maatregelen niet uitsluiten.'

Ploegleider Priem had voor zijn aanhouding in de Tour de France aangekondigd dat hij volgend seizoen niet meer in de volgwagen wil zitten. Hij wordt manager bij TVM en krijgt een vergelijkbare functie als zijn streekgenoot Jan Raas bij Rabobank.

Priem informeerde dit voorjaar op informele wijze naar de interesse van Steven Rooks om zijn functie over te nemen. De voormalige bergkoning van de Tour beeindigde zijn actieve loopbaan bij TVM; hij bewaart goede herinneringen aan de samenwerking met Priem.

Vorige week zocht Rooks uit eigen beweging telefonisch contact met de gedupeerde ploegleider. “Uit menselijke overwegingen, want het is niet niks wat Cees is overkomen', zegt Rooks. Priem informeerde tijdens het gesprek opnieuw naar de wensen van Rooks, die vervolgens bereid was tot onderhandelingen. Hoewel de directie van TVM gisteren beweerde dat het contract met Rooks spoedig zal worden ondertekend, hield de mogelijke ondertekenaar vanmorgen een slag om de arm.

“Als die rotzooi niet opnieuw was opgerakeld was ik er zo ingestapt', verwijst Rooks naar de recente problemen met de Franse justitie. “Maar helaas liggen de zaken niet zo simpel. Daarom heb ik nog een week bedenktijd gevraagd. Desnoods moeten ze maar een andere ploegleider vinden. In financieel opzicht kan ik gemakkelijk zonder. Ik heb het prima naar mijn zin als commentator bij de NOS. Daar willen ze graag met me door. Ik moet kiezen tussen een mooie maar riskante uitdaging en de zekerheid die ik nu heb.'

Rooks laat zijn keuze voor TVM niet afhangen van een mogelijke afwezigheid in de Tour de France van 1999. De organisatie van 's werelds grootste wielerevenement heeft het recht elke omstreden ploeg uit te sluiten van deelname. Directeur Bos van TVM zag de bui gisteren al een beetje hangen. “Een jaar zonder Tour zou een groot gemis zijn, zowel sportief als publicitair. Daarom piekeren we ons suf om het medische systeem waterdicht te krijgen. We gaan nog meer geld vrijmaken voor controles.'

    • Jaap Bloembergen