TVM hoopvol na lezing van dopingrapport; Advocaat: `We zijn onschuldig'

De wielerploeg TVM beschouwt het dopingrapport van de Franse justitie als een hulpmiddel om haar onschuld te bewijzen. Volgens advocaat J. van Mierlo van TVM zijn de medische gegevens van de wielrenners slechts voor een uitleg vatbaar. “Dit rapport kan onze verdediging ten goede komen. We gaan hierover een stevig robbertje vechten', zei hij gisteren op een persconferentie in Made.

Volgens Van Mierlo berust een gisteren geplaatst artikel van Le Parisien “voor negentig procent op onwaarheden'. De Franse krant meldde dat de twaalf gecontroleerde renners van TVM op grote schaal verboden middelen hebben gebruikt. Het doorgaans goed geinformeerde dagblad citeerde uit het vertrouwelijke dopingrapport van de justitie in Reims. Daarin zou het gebruik van EPO, corticoiden, amfetaminen groeihormonen en cannabis zijn vastgesteld. “Nonsens en klets', reageerde Van Mierlo op het artikel.

Onderzoeksrechter Madrolle van het parket Reims doet sinds maart 1998 onderzoek naar aanleiding van de vondst van 104 ampullen EPO in een materiaalwagen van TVM. Het was Le Parisien die tijdens de Tour de France als eerste berichtte over het juridisch onderzoek. De renners van TVM ondergingen tijdens en na de Tour uitgebreide dopingcontroles, waarvan de resultaten deze week aan justitie werden overhandigd.

Volgens advocaat Van Mierlo maakt het medisch rapport melding van het “sporadisch gebruik' van cannabis en amfetaminen. “Ik denk niet dat de Franse justitie daar op zit te wachten. Als wij kunnen aantonen dat er geen EPO in het spel is, is er weinig reden om onze mannen in Frankrijk te houden', verwees Van Mierlo naar de beperkte bewegingsvrijheid van drie werknemers van TVM. Ploegleider Priem en verzorger Moors mogen het departement Marne niet verlaten. Ploegarts Michailov zit in de cel in Reims.

Het dopingrapport maakt ook melding van het gebruik van EPO, maar de advocaat van TVM acht het bewijs “niet houdbaar'. Hij beroept zich op een verklaring van een dopingdeskundige van TVM. “EPO is niet zomaar aan te tonen.' Over het vermeende gebruik van corticoiden (ontstekingsremmers) zegt Van Mierlo: “Het is niet zeker dat deze middelen zijn toegediend.

Het gaat namelijk om een lichaamseigen stof.'

Volgens Van Mierlo is het niet toevallig dat er regelmatig vertrouwelijke juridische informatie naar Le Parisien uitlekt. De advocaat maakte een vergelijking met het Nederlandse proces tegen `De Hakkelaar', waarbij de pers ook invloed uitoefent op de rechtsgang. “Deze Franse krant wil de publieke opinie vormen, maar ik verwijs het verhaal naar de prullenbak. En dat zullen we binnen tien dagen keihard aantonen.'