TUSSEN DE SCHERMEN

Ben Schrijvers houdt zich bezig met de ontwikkeling van virtuele decors zoals die gebruikt worden in de spelshow Lucky Letters (RTL4) en het beursprogramma Business Update (RTL5). Schrijvers stapte over van de kunstacademie van Breda naar de Hogeschool van de Kunsten in Utrecht en leerde zichzelf het vak van computeranimatie via vakbladen uit Amerika. “Ons virtuele departement binnen John de Mol Produkties levert een compleet shot af, waarbij ook de belichting en het camerawerk via de computer worden verzorgd. Tijdens het uitzenden hebben we er geen werk meer aan.'

Het gevolg is dat de deelnemers van Lucky Letters in een blauwe, lege studio staan te zweten, “maar dat went snel. Bij Business Update hebben we wel een desk neergezet, zodat de presentator een beetje houvast met de werkelijkheid heeft.' Het ambachtelijke timmeren en zagen is niet overbodig geworden. “In het begin dacht men dat de traditionele decors in hun bestaan bedreigd zouden worden, maar het tegendeel is waar. Omdat er productiekosten worden bespaard, is er juist meer geld beschikbaar voor extra decorstukken. Ik werk met een format, maar je kunt zoveel met digitale trucages doen, dat ik soms wel eens wild aan de gang zou willen gaan.'