TRUE PLAYAZ

DJ Hype & True Playaz Presents Real Vibes Mixmag Presents The Takeover Bid - Aphrodite en Mickey Finn

De namen Ganja Kru en True Playaz staan in de Britse dance-scene voor de meest inventieve en energieke jungle. Vooral DJ Hype en DJ Zinc, die samen platenmaatschappij True Playaz oprichtten, maakten de ene na de andere opwindende en verrassende jungle-klassieker. Na een vorig jaar verschenen compilatie, True Playaz In The Mix Vol.1, is nu een verzameling nieuw werk verschenen, op een dubbel-cd en voor dj's op vinyl een zes maxi-singles tellend album.

De True Playaz-artiesten, naast Hype en Zinc o.a. Pascal, DJ Nut Nut en DJ Swift, brengen nummers waarin het om twee dingen gaat: speels huppelende of hard en ruig hakkende drums en een diepe, zware maar melodieuze en swingende bas. Extra instrumenten als een funky gitaar jazzy trompet en synthesizer zijn spaarzaam toegepast, stemmen komen in de meeste tracks niet voor: het is minimale muziek met maximaal effect.

Op de tweede cd zijn dezelfde nummers knap aan elkaar gemixt door DJ Hype en DJ Zinc. De in Nederland populaire Britse DJ Aphrodite heeft eveneens een eigen platenmaatschappij, samen met dj Mickey Finn: Urban Takeover. Aphrodite en Finn maakten een dubbele mix-cd in een door het Engelse dance-blad Mixmag bedachte seriemix-albums. Ze mixen 25 tracks aan elkaar, waaronder veel eigen Urban Takeover-platen die voorspelbaarder zijn dan de True Playaz-platen: de meeste nummers hebben ongeveer hetzelfde up-tempo ritme, een soortgelijk zoemende swingende bas en dezelfde trucjes.

Toch is dat geen bezwaar, omdat het onweerstaanbaar swingende nummers zijn, die een simpel concept - niet moeilijk doen, dansen! - tot het uiterste uitbuiten met kleine variaties. Aphrodite en Finn kunnen strak mixen, het tempo vasthoudend zonder dat het gaat vervelen. Het duo is befaamd om zijn remixes; hier horen we onder meer hun mooie remix van Moby's hit `Honey'. Twaalf van de 25 gemixte nummers staan los op de LP-versie.

    • Sietse Meijer