Tokio speelt Sinterklaas

De Japanse regering heeft economisch advies ingewonnen bij `Sinterklaas'. Begin komend jaar krijgen gezinnen met kinderen en bejaarden voor driehonderd gulden cadeaubonnen, zo besloot de regering gisteren. De sterk bekritiseerde maatregel is bedoeld ter stimulering van de economie, maar heeft uitsluitend partijpolitieke motieven. De regerende Liberaal Democratische Partij (LDP) heeft een minderheid in het Hogerhuis en probeert oppositiepartijen in eigen kamp te krijgen.

De oppositionele Komeito, de politieke arm van een boeddhistische lekenorganisatie, had bij verkiezingen enkele maanden terug het idee van de cadeaubonnen geopperd. In ruil voor politieke steun heeft de LDP nu een verwaterde versie aanvaard die ruim 11 miljard gulden kost.

In opiniepeilingen wezen de meeste Japanners het idee af. De Nihon Keizai Shinbun (Japans Economisch Dagblad) noemde het gisteren een “idioot voorstel'. Uitvoering vergt een grondige organisatie en nodeloze kosten in tegenstelling tot een belastingverlichting. Bovendien geeft de eenmalige bon consumenten geen zicht op permanente verbetering.