Terrorist Carlos hongert uit protest in Franse cel

Carlos, de terrorist die een levenslange gevangenisstraf uitzit in Frankrijk, is al een week in hongerstaking. Zijn familie in Venezuela maakt zich ernstige zorgen over zijn gezondheid.

Carlos, alias de Jakhals, is in hongerstaking gegaan uit protest tegen zijn behandeling in de Franse gevangenis: hij zit in eenzame opsluiting, zijn post wordt in beslag genomen en hij mag geen Franse les volgen, zo zegt zijn broer in een Venezolaanse krant.

De Venezolaanse ambassadeur in Frankrijk heeft een bezoek gebracht aan Ilich Ramirez Sanchez, de echte naam van Carlos, en bevestigde dat zijn situatie verslechtert.

De ambassadeur heeft de Franse autoriteiten verzocht de rechten van de gevangene te respecteren. Justitie heeft nog niet gereageerd op de beschuldigingen, maar zei wel het verzoek te zullen bekijken.

Volgens zijn advocaten heeft een medisch onderzoek in de gevangenis uitgewezen dat Ramirez bijna acht kilo is afgevallen sinds het begin van zijn hongerstaking, vorige week dinsdag. Hij zou nu nog 82 kilo wegen.

De nu 49-jarige Sanchez was een van de meest gezochte terroristen ter wereld. Hij is veroordeeld voor de moord op twee Fransen en een Libanees. Ook heeft hij de gijzeling van een aantal OPEC-ministers in Wenen in 1975 op zijn geweten evenals de kaping een jaar later van een Air France-toestel. (AP)