Selectie; Televisie

ACTUALITEITEN 2 Vandaag. Verslag van de herdenkingsbijeenkomst in Belgie over het einde van de Eerste Wereldoorlog en een nieuw medicijn dat in veel gevallen dotterbehandelingen bij hartpatienten overbodig maakt. Ook het laatste nieuws over de orkaan Mitch in Midden-Amerika. Ned.2, 17.35-18.43u.

Netwerk. Aandacht voor de illegale handel in cfk's (chloorfluorkoolstof-verbindingen) en beelden uit het door orkaanstormen getroffen Honduras. Ned.1, 20.31-21.06u.

DOCUMENTAIRES

The soldiers' pilgrimage. Reportage over veertien veteranen die de Slag van Passchendale overleefd hebben en terugkeren naar Ieper in Belgie vergezeld door de Hertog van Kent en prins Filip van Belgie, voor een herdenkingsceremonie. BBC2, 20.20-21.00u.

How did they build that? In deze aflevering gebouwen en constructies die bedoeld zijn om het geweld van het water te keren. Presentator Scott Steadman brengt een bezoek aan de Deltawerken en het Troll boorplatform, een van de grootste beweegbare constructies ter wereld. Discovery, 21.00-21.30u.

The life of birds. In Nieuw-Zeeland leven vleesetende papegaaien Afrikaanse adelaars jagen op apen en flamingo's. BBC1, 21.00-21.50u.

Werken aan werk. Slot van een serie over het werk in de cacaobranche. Ned.3 21.01-21.26u.

Kaap de Goede Hoop. De laatste van vier afleveringen over de expeditie van Nijmeegse studenten naar Groenland. En in het zevende deel van de reeks over mannen en hun gezondheid gaat het vanavond over darmaandoeningen. Ned.3, 21.27-21.57u.

Der nukleare Alptraum. Over de nucleaire oorlogsdreiging van India en Pakistan. In 1998 deden zowel India als Pakistan meerdere kernproeven. Het was het begin van een dodelijk spel met nucleair vuur. Bijzonder beangstigend is echter dat het islamitische Pakistan een uiterst onstabiel land is waar de invloed van fundamentalisten steeds groter wordt. Duitsl.1, 21.45-22.30u.

Terzake. O.a. originele beelden uit de Eerste Wereldoorlog - die vandaag 80 jaar geleden werd beeindigd - en de vaak vergeten rol van de Ieren in de Vlaamse loopgraven.

Belg.2, 22.20-22.50u.

Het derde oog. Oorlogen en bomaanslagen maken dat de jihad, de heilige oorlog van de Koran, een begrip is geworden in het westen. Waar komt het islamitische terrorisme vandaan en waarom is men zo gewelddadig? De een spreekt van terroristen, de ander van vrijheidsstrijders. Belg.2, 22.50-23.45u.

Reporter: Een gul gebaar. Een poging tot het verklaren van de aankoop van Mondriaans onvoltooide schilderij Victory Boogie Woogie door de Nederlandsche Bank voor tachtig miljoen gulden. Wie wisten van de grootste kunstaankoop en waarom werd het Ministerie van Cultuur overal buiten gelaten? Ned.1, 22.53-23.39u.

The day the guns fell silent. Slot van een tweeluik over de Eerste Wereldoorlog met brieven, dagboeken en verhalen die de gevoelens van de overlevenden, op de dag dat er een einde aan de bloedige oorlog kwam, illustreren. BBC1, 23.45-0.35u.

INTERVIEWS

Het blauwe licht. Onder meer becommentarieren documentairemaker Oeke Hoogendijk en schrijver Tomas Ross de uitzendingen van de Avro tegen zinloos geweld en Ivo Niehe als biechtvader van de veroordeelde zanger Marco Bakker. Ned.3, 20.00-20.34u.

MUZIEK

Loladamusica. Over de thuiskomst van al die Cubaanse muzikanten die het afgelopen jaar overal ter wereld triomfen hebben gevierd. Zoals bijvoorbeeld de leden van de succesvolle Buena Vista Social Club. Op de diverse terrasjes sappelen intussen talloze talenten de broodnodige dollars bij elkaar want Cuba is in zijn armoede de meest vruchtbare muzikale bodem ter wereld. Ned.3, 23.24-0.15u.

KUNST

C land. Over het NDT II, de kweekvijver voor jong danstalent van het Nederlands Dans Theater dat twintig jaar bestaat.

Niet alleen veel dansers dromen van een carriere bij dit gezelschap, tot ieders verrassing blijkt het gezelschap ook favoriet bij de jeugd. Ned.3, 20.34-21.02u.

FILM

Aces: Iron Eagle III (John Glen, 1992, VS). Patriottische actiefilm van Bond-regisseur Glen. Piloot Louis Gossett jr. vliegt met enkele collega-veteranen in `kisten' uit de WO II naar Peru om cocaine-lab op te blazen. SBS6, 20.30-22.15u., met reclame.

Priest (Antonia Bird 1994, Engeland). Zie Film-vooraf. Belg.2, 20.30-22.20u.

.Samt el Koussour / Les Silences du Palais (Moufida Tlatli, 1994, Tunesie). Fijnzinnig regiedebuut van cutter Tlati betoont zich solidair met vrouwen in het repressieve Tunesie van vlak voor de onafhankelijkheid. Over een bediende in het koninklijke paleis en haar dochter. TV5, 22.30-0.25u.

Footloose (Herbert Ross, 1984, VS). Mede door Flashdance geinspireerde tienermusical waarin grotestadsjongen Kevin Bacon in provinciestadje de tucht van dominee John Lithgow omzeilt en het initiatief neemt tot een wervelende danszaal.BBC1, 0.35-2.20u.

Run Silent, Run Deep (Robert Wise, 1958, VS). Psychologische oorlogsthriller over de conflicten tussen officieren Clark Gable en Burt Lancaster, aan boord van een onderzeeer in de baai van Tokio tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ook met Jack Warden. Duitsl.1, 0.50-2.20u. zwart-wit, nagesynchroniseerd.

Etoiles du jour / Noujoum an'nahar (Oussama Mohammad, 1988, Syrie). Regiedebuut was negen jaar geleden al eens op het Filmfestival van Rotterdam te zien. Oudste zoon van plattelandsgezin vertrekt na een familieschandaal over een mislukte uithuwelijking naar de grote, meedogenloze stad. Duitsl.2, 1.15-2.55u. tweetalig.