Pakistan belooft geen kernwapens te zullen inzetten

Pakistan zal geen wapens uitrusten met een nucleaire lading als India het ook niet doet. Die belofte heeft de Pakistaanse minister van Buitenlandse Zaken, Sartaj Aziz, gisteren in Islamabad gedaan.

India en Pakistan voerden afgelopen voorjaar, vlak na elkaar, een serie ondergrondse kernproeven uit, waarmee de twee buurlanden de zesde en zevende bewezen kernmogendheden werden. Beide landen verkeren al sinds hun onafhankelijkheid in 1947 op voet van oorlog met elkaar. Het belangrijkste strijdpunt is de staat Kashmir, die door zowel India als Pakistan wordt opgeeist. India controleert tweederde van Kashmir Pakistan de rest.

Beide landen beschikken over raketten voor de middellange en lange afstand die kunnen worden uitgerust met een nucleaire lading.

Na hun kernproeven hebben de regeringen van India en Pakistan de onderhandelingen over vrede en veiligheid in de Zuid-Aziatische regio weer opgepakt, maar tot resultaten heeft dat nog niet geleid.

India stelde Pakistan onlangs voor een overeenkomst te tekenen waarin de regeringen vastleggen dat ze niet als eerste kernwapens zullen gebruiken. Pakistan wees zo'n overeenkomst van de hand omdat het land in militair opzicht beduidend minder middelen heeft dan India.

Vorige maand spraken India en Pakistan in Islamabad af dat ze in februari verder praten over Kashmir.

Op dit moment hebben in New Delhi besprekingen plaats over een aantal andere thema's, waaronder enkele kleinere grensgeschillen, economische samenwerking en de bestrijding van grensoverschrijdend terrorisme. Tot nu toe zijn er nog geen doorbraken geweest. Waarnemers hechten voorlopig de meeste waarde aan het feit dat de beide regeringen weer in gesprek zijn. De vredesbesprekingen hadden een jaar lang stilgelegen.

India en Pakistan staan allebei onder druk van de internationale gemeenschap, onder aanvoering van de Verenigde Staten en Japan, die zware economische sancties oplegde.

Vooral de Pakistaanse economie heeft zwaar te lijden onder de opschorting van miljardenleningen van het IMF en een aantal andere monetaire instituten. Een deel van de Amerikaanse sancties wordt binnenkort vermoedelijk opgeheven nu Pakistan en India in principe hebben toegezegd het internationale kernstopverdrag binnen een jaar te zullen ondertekenen.

Begin december bezoekt de Pakistaanse premier Nawaz Sharif president Clinton in Washington om over de economische sancties en de veiligheidssituatie op het subcontinent te praten.