Italiaans instituut kent prijzen toe

Aan de Nijmeegse kunsthistoricus Bram de Klerck is deze week de onderzoeksprijs voor kunsthistorie toegekend door het Istituto Italiano di Cultura per i Paesi Bassi. De Klerck, beeldende kunst-medewerker van NRC Handelsblad, krijgt deze onderscheiding voor de beste Nederlandse publicatie over Italiaanse kunstgeschiedenis voor zijn dissertatie van vorig jaar, getiteld `Giulio, Antonio & Vincenzo Campi, Schilderkunst en devotie in het zestiende-eeuwse Lombardije, 1997'.

De Klerck is erin geslaagd, aldus de jury, een consistent en overtuigend beeld te schetsen van de context waarbinnen de Campi's hebben gewerkt. Zijn boek is helder van opzet, argumentatie en taal. De prijs op het gebied van Italiaanse geschiedenis gaat naar Marie Christine Engels voor haar vorig jaar verschenen boek `Merchants, Interlopers, Seamen and Corseirs; The Flemish community in Livorno and Genoa (1615-1635)', over de handelsbetrekkingen tussen Nederland en Italie in de 17de eeuw.