Inzet van vierhonderd mariniers zeer tijdelijk van aard

Nederland heeft ongeveer 400 mariniers ingezet in het door de orkaan Mitch getroffen noordwesten van Honduras. Zij werken daar samen met het Rode Kruis, VN-organisaties, particuliere hulporganisaties en de Hondurese autoriteiten. De totale kosten van de hulp in het getroffen gebied zullen naar verwachting oplopen tot 14,6 miljoen gulden.

Daarvan komt 9,6 miljoen voor rekening van Ontwikkelingssamenwerking. Dat heeft Honduras de rente en afschrijving op de staatsschuld

kwijtgescholden. Eerder al was een dergelijke regeling voor Nicaragua ingesteld. De rest komt voor rekening van Defensie.

Op een speciaal belegde persconferentie maakte een woordvoerder van Buitenlandse Zaken gisteren duidelijk dat de aanwezigheid van Nederlandse troepen in het getroffen gebied van “zeer tijdelijke aard' is. “Zodra de civiele hulpverleningsorganisaties weer in staat zijn in het gebied te opereren trekken wij ons terug', aldus de woordvoerder. Op dit moment brengen Nederlandse troepen het rampgebied verder in kaart, waarna zal worden besloten wat er nog meer gedaan kan worden. Gedacht wordt onder meer aan grootschalig materieel om de infrastructuur weer op te bouwen.