Internationale beurzen stuwen Damrak op

De koersen op de Amsterdamse effectenbeurs zijn vanochtend onder invloed van optimistische buitenlandse beurzen over een breed front gestegen. De beursgraadmeter, de AEX-index, won 10,26 punten (1 procent) op 1053,06 punten.

Koersgevoelig binnenlands bedrijfsnieuws was er nauwelijks. “In Amsterdam is niks te beleven', stelde een handelaar vast.

Een stevig aandeel in de stijging van de AEX-index had Unilever, waarvan de koers met 2,8 procent steeg. De notering van het Brits-Nederlandse concern lag rond het middaguur, onder invloed van stijgende aandelenkoersen in Azie 4 gulden hoger op 148 gulden. Ook Philips profiteerde van de Aziatische invloed. De koers van het elektronicaconcern steeg 2 procent (2,30 gulden) naar 112,10 gulden.

De meeste financiele waarden boekten winst. ING was de sterkste stijger in deze sector. Het aandeel van de bankverzekeraar werd 3,28 procent (3,20 gulden) meer waard op 100,80 gulden. ABN Amro klom met 1,6 procent (0,60 gulden) naar 38,30 gulden. Fortis steeg met 1,6 procent (2 gulden) naar 125,50 gulden.

Aegon viel met grote omzetten en een koersval van 2 procent (3,90 gulden) naar 185,90 gulden uit de toon. “Beleggers nemen, met de cijfers over het derde kwartaal voor de boeg, voorzichtigheidshalve maar hun winst', lichtte de beurshandelaar toe. De Haagse verzekeraar maakt zijn resultaten vrijdag bekend. Ook heeft een groot Amerikaans effectenhuis beleggers het advies gegeven hun aandelen Aegon in te ruilen voor ING. Ook de beleggingsanalisten van de Generale Bank uitten zich minder positief over Aegon.

De higtechfondsen lieten bij de lage omzetten koersstijgingen zien. Baan hervatte zijn opmars, na de terugval van gisteren, en steeg met een gulden naar 28 gulden. Branchegenoot ASM Lithography klom met 1,70 naar 48,70 gulden.

Ceteco, gisteren nog de grootste daler op Beursplein 5, maakte vanochtend de averij van ruim 23 procent deels goed.

Het handelsfonds steeg 8,3 procent naar 30 gulden. Ceteco, voor 66 procent in handen van Hagemeyer, heeft het zwaar in Centraal- en Latijns Amerika. Een nieuwe topman moet met een “verdere consolidatie' Ceteco in die regio weer op de rails zetten. Hagemeyer verloor vanochtend 0,60 gulden op 65,10 gulden.

Ten Cate vond ook weer de weg naar boven. Het kunststof- en textielfonds won 3 gulden op 48 gulden. Daarmee is het verlies van 12,60 gulden van gisteren nog lang niet weggewerkt.

Detacheerder Brunel was de sterkste stijger op de beurs. De koers van het bedrijf klom met 4,40 gulden naar 52,90 gulden.

Elektronicaproducent Nedap was, na afgifte van een winstwaarschuwing verhoudingsgewijs de grootste verliezer van vanochtend. Beleggers deden hun stukken massaal in de verkoop. Het aandeel raakte 8 gulden (16,8 procent) kwijt op 39,50 gulden.

Tweede in de rij met dalers was Unit4. Het softwarebedrijf, waarvan de koers vorig week ruim 45 procent steeg, deed vanochtend een onderhandse aandelenemissie. Beleggers straften de uitgifte van de nieuwe stukken af met een koersval van 7 procent (3,60 gulden) op 48,10 gulden.