Internationale Beurzen

LONDEN De Britse beurs ging vanochtend met een procent omhoog. De winst van de beursgraadmeter, de FTSE-100, volgde op de bekendmaking van mooie halfjaarcijfers door verzekeraar CGU en kernenergiebedrijf British Energy. Hun koersen liepen met respectievelijk 5,3 en 5,5 procent op.

Over het energiebedrijf gaan geruchten dat het twee miljard pond heeft geboden voor elektriciteitsbedrijf London Electricity. British Energy weigerde daarop te reageren.

Ook telecomconcern Cable & Wireless profiteerde van sterke halfjaarresultaten. De koers van dit aandeel klom 2,6 procent.

PARIJS

De financiele markten in Parijs waren gesloten wegens de viering van de beeindiging van de Eerste Wereldoorlog.

FRANKFURT

De graadmeter van de beurskoersen in Frankfurt, de DAX-index, steeg vanochtend 1,6 procent. De hogere dollarkoers is een steun in de rug voor autofabrikant Daimler Benz, die vanochtend 2,7 procent hoger noteerde. De koers van detailhandelconcern Metro steeg 4,9 procent.

TOKIO

De effectenbeurs van Tokio is vandaag 2,3 hoger gesloten. De Nikkei-index van de 225 belangrijkste aandelen steeg met 319,93 punten naar een slot van 14.428,02. De winst was vooral toe te schrijven aan geruchten over het langverwachte pakket belastingverlagingen. Dit zou volgens beleggers wel eens een aantal positieve verrassingen in petto kunnen hebben. Volgende week presenteert de regering het pakket.

De Hang-Seng-index sloot 4,3 procent hoger, de Straits Times-index van Singapore klom 5,5 procent. De graadmeter van de Thaise beurs steeg van alle Aziatische indexen het sterkst. De SET-index sloot met een winst van 5,8 procent.

NEW YORK

De effectenbeurs van New York was gisteren driftig in beweging. De handel op Wall Street ontbeerde een eenduidige richting. Uiteindelijk sloot de Dow Jones-index van dertig toonaangevende fondsen op 8863,98 punten. Dat betekende een verlies van 33,98 punten.

Veel animo toonden de beleggers niet. Zij keken al uit naar de vergadering van het beleidsbepalende comite van het Amerikaanse stelsel van centrale banken, de Fed. Het comite zou volgende week kunnen besluiten de rente in de Verenigde Staten verder te laten zakken.