Fracties niet blij met hogere btw op water

De fracties van VVD, CDA en SP in de Tweede Kamer zetten vraagtekens bij het kabinetsvoorstel om het btw-tarief op drinkwater van 6 naar 17,5 procent te verhogen.

De fracties hadden tot vorige week tijd om schriftelijk vragen aan staatssecretaris Vermeend (Financien) te stellen over het voorstel. De verhoging van het btw-tarief op drinkwater is onderdeel van het belastingplan 1999, waarin ook een voorstel tot verhoging van de andere energiebelastingen is opgenomen. Het kabinet wil, overeenkomstig met het regeerakkoord, door fiscale maatregelen energiebesparing bevorderen.

Volgens VVD-Kamerlid Van Beek is zijn partij “niet erg blij' met het voorstel het btw-tarief op drinkwater te verhogen. “In milieutermen verwachten we er weinig van. Wij zouden deze verhoging niet hebben uitgevonden', aldus het Kamerlid. De VVD zal volgens Van Beek alleen akkoord gaan wanneer de staatssecretaris garandeert dat de opbrengst van de extra belasting wordt gebruikt om de inkomsten- en loonbelasting te verlagen.

D66 is niet op voorhand tegen het voornemen, maar wil dat de staatssecretaris een duidelijk overzicht geeft van de compensatiemaatregelen. De partij kan zich wel verenigen met de gedachte dat meer betalen bevorderend zal werken voor de waterbesparing.

Het CDA vraagt zich af of een verhoging van het btw-tarief op drinkwater wel “effectief en nodig' is. Volgens Kamerlid J. Riemstra wil de partij eerst een duidelijk antwoord hebben op inhoudelijke vragen, voor zij zich uitspreekt over het kabinetsvoorstel.

De SP staat “niet positief' tegenover btw-verhoging op drinkwater. “Hoe duurder het drinkwater wordt hoe meer mensen de regels ontduiken. In Brabant zijn er al mensen die putten slaan om aan hun water te komen', zegt woordvoerder Janssen van de SP-fractie.

De PvdA steunt de btw-verhoging. GroenLinks was vanmorgen niet bereikbaar voor commentaar.