Fonds voor schuldverlichting Midden-Amerika

Frankrijk en Groot-Brittannie hebben het initiatief genomen voor een speciaal fonds, waaruit door wervelstorm Mitch getroffen Midden-Amerikaanse landen hun multilaterale schuldverplichtingen kunnen betalen. Het gaat om schulden bij onder meer de Wereldbank en het Internationaal Monetair Fonds (IMF). De Franse minister van Financien Strauss-Kahn, maakte dit gisteren bekend.

De bewindsman heeft voorts de crediteurenlanden in de Club van Parijs verzocht het Franse voorbeeld te volgen door Honduras en Nicaragua een moratorium van drie jaar op bilaterale schuldbetalingen toe te staan. Frankrijk heeft inmiddels de schulden van Nicaragua en Honduras kwijtgescholden en het overweegt gedeeltelijke kwijtschelding voor Guatemala en El Salvador.

Nicaragua heeft van de getroffen landen met 6,1 miljard dollar de grootste buitenlandse schuld, gevolgd door Honduras met 4,5 milljard dollar, Guatemala (3,7 milljard dollar) en El Salvador (2,7 miljard dollar). Zowel Nicaragua als Honduras komt in aanmerking voor het schuldverlichtingsinitiatief van IMF en Wereldbank voor de armste landen, maar volgens de regels van dit initiatief moet eerst een aantal jaren van goed economisch gedrag zijn getoond.

De Britse minister van Financien, Gordon Brown, zei gisteren dat Groot-Brittannie en Frankrijk ieder 16,6 miljoen dollar in het fonds voor multilaterale schuldverlichting storten. De Britse regering heeft het IMF in een brief laten weten voorstander te zijn van opschorting van multilaterale schuldverplichtingen van de getroffen landen.

Spanje stelt 105 miljoen dollar beschikbaar voor infrastructurele hulp. Zweden maakt hiervoor de komende drie jaar 100 tot 200 miljoen dollar vrij. Zweden is gevraagd volgend voorjaar op te treden als gastheer voor een internationale donorconferentie. De VS stellen nog 10 miljoen dollar beschikbaar. Dit komt bovenop 70 miljoen dollar noodhulp, die werd aangekondigd na kritiek van Mexico dat de VS te traag reageerden. De Wereldbank maakte gisteren bekend 200 miljoen dollar ter beschikking te stellen en aan meer noodleningen te werken. Het geld was bestemd voor diverse projecten in die landen, maar komt nu eerder beschikbaar. (Reuters, AP)