Dumas blijft aan ondanks grote druk

Roland Dumas is niet van plan op te stappen als voorzitter van Frankrijks Constitutionele Raad. Dat heeft de oud-minister laten weten in reactie op toenemende druk terug te treden om het aanzien van het hoge college niet verder te belasten met speculaties over zijn gedrag.

Afgelopen weekeinde drongen vooraanstaande politici aan op zijn aftreden. Een van hen, oud-president Valery Giscard d'Estaing, ging zelfs zo ver dat hij president Jacques Chirac aanmoedigde Dumas af te zetten als deze niet de eer aan zichzelf houdt. De suggesties te vertrekken komen zowel van rechts als van links; Dumas werd nog benoemd door president Mitterrand (socialist).

Tegen Dumas loopt sinds het voorjaar een gerechtelijk vooronderzoek in verband met mogelijke steekpenningen rondom een Taiwanese order voor onderzeeers. Dumas was destijds minister van Buitenlandse Zaken. Onlangs gepubliceerde memoires van de vrouw die in die periode een deel van zijn leven deelde, Christine Deviers-Joncour vestigden de aandacht op de manier waarop Dumas persoonlijke en staatszaken door elkaar liet lopen. Deviers-Joncour ontving overigens miljoenen van de oliemaatschappij Elf om Dumas te beinvloeden.

Dumas verklaarde gisteren dat hij een `rustig geweten' heeft. Niets belet hem `in alle kalmte' zijn hoge ambt uit te oefenen. Er is slechts sprake van een voortgaande lastercampagne.

De onthullingen van Christine Deviers-Joncour in haar boek La Putain de la Republique “spruiten meer voort uit de fantasie van de auteur dan uit de realiteit van onze betrekkingen'.