Dittrich (D66) onder vuur in zaak Bosniers

Verschillende politieke partijen hebben de uitlatingen van het Tweede-Kamerlid Dittrich (D66) over het terugsturen van Bosnische vluchtelingen met een A-status, gisteren scherp bekritiseerd. Ze verweten hem zwalkend gedrag. Coalitiepartner PvdA sprak van een “afgang'.

Dittrich raakte vorige week in opspraak, toen hij aankondigde Bosniers die de meest royale verblijfsvergunning (de A-status) hebben en korter dan drie jaar in Nederland verblijven, te willen terugsturen. Coalitiepartij VVD en opposititiepartij CDA zijn eveneens voorstander van het terugsturen van Bosniers - op de CDA'er De Milliano na, die daarom gisteren zijn vertrek uit de CDA-fractie bekendmaakte. Regeringspartij PvdA is tegen, evenals staatssecretaris Cohen (Justitie).

Cohen schreef afgelopen maandag in een brief vast te houden aan zijn standpunt. Hij schreef ook dat circa vierduizend Bosniers na het vredesakkoord van Dayton in 1995, nog een A-status hebben gekregen.