Cocainesmokkel met militair vliegtuig

De Amerikaanse douane heeft maandag 640 kilo cocaine gevonden aan boord van een transportvliegtuig van de Colombiaanse luchtmacht. De bevelhebber van de Colombiaanse luchtmacht, generaal Jose Manuel Sandoval, diende gisteren in verband daarmee zijn ontslag in.

Douanepersoneel van vliegveld Fort Lauerdale, bij Miami, kreeg argwaan toen ze bij een routine-inspectie merkten dat enkele pallets op ongebruikelijke wijze waren vastgesjord en naar verse lijm roken. Een snuffelhond had weinig tijd nodig de cocaine te vinden, die over vier pallets verspreid was. Het vliegtuig, een Hercules C-130, had zes man personeel aan boord en vijf passagiers. Zij zijn na verhoor vrijgelaten, maar moeten in de VS blijven. Het toestel was in Florida om voorraden op te pikken.

De drugsvangst is des te pikanter, omdat afgelopen week drie mecaniciens van de luchtmacht in Colombia tot gevangenisstraffen van 7,5 jaar werden veroordeeld. Zij probeerden in september 1996 3,7 kilo heroine naar New York te smokkelen in de neus van het presidentiele vliegtuig. Dat toestel bracht de toenmalige president Ernesto Samper, toch al in opspraak omdat zijn verkiezingscampagne door het Cali-drugskartel zou zijn gefinancierd, naar de Algemene Vergadering van de VN. Samper wilde daar de wereld toespreken over zijn strijd tegen de drugshandel. Hij noemde de smokkelpoging “een complot om de regering in diskrediet te brengen.'

De mecaniciens bleken echter vooral uit winstoogmerk te handelen. De Colombiaanse rechter die de drie vorige week veroordeelde, repte bij het uitspreken van zijn vonnis over het bestaat van een “blauw drugskartel'. Daarmee doelde hij op het uniform van de luchtmacht. Luchtmacht-commandant Sandoval reageerde woedend: van een grootschalige militaire betrokkenheid bij de drugssmokkel was geen sprake, hooguit waren er wat rotte appels.

Gisteren verklaarde generaal Sandoval dat de Hercules bij vertrek met snuffelhonden was doorzocht. Hoe zij 640 kilo cocaine niet hadden geroken, was hem ook niet duidelijk.

Sandoval herhaalde dat “slechts een klein aantal mensen misdaden begaan binnen de luchtmacht', maar hij erkende dat het imago van de luchtmacht nu toch een deuk had opgelopen. President Pastrana accepteerde zijn ontslag.

Ook Nederland heeft ervaring met militairen die bijverdienen met drugssmokkel. In juli arresteerde de politie twee mariniers die drugs van de Antillen naar Nederland wilden smokkelen. Met een Orion-toestel bleek al 125 kilo cocaine te zijn overgevlogen. (Reuters)