Canadese en Duitse soldaat tijdens Eerste Wereldoorlog

Een Canadese soldaat geeft een Duitse krijgsgevangene een vuurtje. Deze gebeurtenis speelde zich af in november 1917 aan het westelijke oorlogsfront bij het Belgische Passendale. Vandaag wordt in verschillende Europese landen, en ook in Australie en Canada, herdacht dat tachtig jaar geleden een einde kwam aan de Eerste Wereldoorlog.

Vanmorgen heeft de Britse koningin Elizabeth samen met de Franse president Chirac een krans gelegd bij het graf van de onbekende soldaat onder de Arc de Triomphe in Parijs. In de middag heeft ze in de Franse hoofdstad een standbeeld van Winston Churchill onthuld. Daarna is ze doorgereisd naar het Belgische Ieper voor een herdenking van de slachtoffers van de `Grote Oorlog', zoals de Eerste Wereldoorlog in Belgie en Frankrijk nog steeds heet. Tussen 1914 en 1918 zijn naar schatting 8,5 miljoen militairen omgekomen. De nieuwe Duitse bondskanselier, Gerhard Schroder, heeft een uitnodiging van Chirac afgeslagen om de herdenkingsplechtigheden bij te wonen. Officieel had Schroder een te drukke agenda, maar in zijn omgeving wordt gezegd dat Schroder liever naar de toekomst kijkt dan eeuwig het Duitse schuldgevoel te voeden. (Foto Reuters)