Boycot bananen snel afgeblazen

GroenLinks en het CNV hebben hun oproep tot een boycot van Chiquita- en Dolebananen ingetrokken. De politieke partij en de vakbond hebben dat besloten omdat massaontslag bij beide bananenproducenten in Honduras vooralsnog niet aan de orde lijkt.

GroenLinks-Kamerlid Karimi: “Het is ons een lief ding waard dat de boycot nu niet nodig blijkt. Met een boycot tref je ook altijd mensen die juist hulp nodig hebben in plaats van een sanctie.' GroenLinks en het CNV riepen op tot een boycot naar aanleiding van berichten als zouden de bananengiganten zo'n 18.000 werknemers willen ontslaan, wegens de verwoesting van de plantages door de orkaan Mitch.

Karimi meent dat de internationale steun voor de lokale vakbonden heeft bijgedragen aan de kennelijke bereidheid van Chiquita en Dole om tot een sociaal plan voor de werknemers te komen. Ook het CNV is ervan overtuigd dat het krachtige standpunt van de internationale vakbeweging er mede toe heeft geleid dat de partijen nu met elkaar om de tafel zitten.

Bij Chiquita worden de werknemers voor de komende drie maanden op non-actief gesteld, maar volledig doorbetaald. Bij Dole wordt daar nog over onderhandeld. De Amerikaanse fruitbedrijven praten nog met de plaatselijke bonden in Honduras over de mogelijke inzet van personeel van bananenplantages bij de wederopbouw van de plantages. Op dit moment bieden de multinationals noodhulp ter plekke.

FNV Bondgenoten heeft zich vanaf het begin tegen een boycot uitgesproken, omdat niet duidelijk was wat de multinationals wilden. “Via de internationale Voedingsbond IUF hebben we contact met de getroffen bedrijven, en daar zegt men dat de arbeiders tijdelijk op non-actief zijn gesteld, niet ontslagen. De werknemers krijgen hun salaris doorbetaald. Chiquita en Dole bieden hulp bij de wederopbouw', zo meldt een woordvoerder van FNV Bondgenoten. “Pas als de bonden ter plekke aangeven dat ze het idee hebben te worden genaaid door Chiquita en Dole en alsnog voor een boycot pleiten, dan doen we dat.'