Bijzondere nacht vol sterren

Never Mind the Gap : Stars in the sky

Er gebeurt weer eens iets bijzonders in het Filmmuseum: een 6-urige marathon vol bewegende en stilstaande beelden van en over filmsterren die nauwelijks een documentaire bevat (of het zouden de door Mark Rappaport gefingeerde, uit speelfilmfragmenten samengestelde memoires van een homoseksueel vrouwenidool, Rock Hudson's Home Movies moeten zijn).

In de aan grensoverschrijdende experimentele films gewijde serie Never Mind the Gap werd een bont pakket samengesteld. Er is de klassieke speelfilm met en over Judy Garland, A Star Is Born (George Cukor, 1952) die feilloos het mechanisme van de roem blootlegt. Er is `een theatrale lezing die poogt film te zijn' van Albert Wulffers getiteld Vous etes Romy, n'est-ce pas?, waarin opgenomen de wereldpremiere van Mariska van Gelders korte film Vous etes Sissi, n'est-ce pas? Beeldend kunstenares Fatima-Zohra Buurman houdt een diapresentatie met gezellig commentaar die niets met kunst te maken heeft, maar alles met haar obsessie als fan van Julie Andrews. Dagenlang posteerde Buurman bij de artiestenuitgang van het Broadwaytheater, waar Andrews in Victor/Victoria optrad en schoot daar een groot aantal kiekjes van een gehaaste ster die zich verbergt onder een honkbalpet.

Naast een paar experimentele films die gebaren en houdingen van sterren samplen (Matthias Mullers Home Stories en Martin Arnolds Alone. Life Wastes Andy Hardy), bevat het programma een schitterende fake-documentaire op video, die onlangs bekroond werd met de Gouden Vlam voor het beste docu-drama in de amateursector. Liz in Lalaland volgt de ster-in-spe Liz Prumper bij bezoekjes aan casting director Hans Kemna, producent Matthijs van Heyningen en plastisch chirurg A.

Molenaar, maar ook thuis voor de spiegel en bij premieres voor de ingang van Tuschinski. Aan het slot van de schijnbaar onthullende documentaire over een kirrende wannabee blijkt deze geregisseerd te zijn door kunstacademiestudente Lizelot Prumper, terwijl ze voor de camera haar onwetende gesprekspartners voor de gek houdt. Het is een huzarenstukje uit de Hollandse fake-school, dat snel op televisie zou moeten worden uitgezonden.

    • Hans Beerekamp