`Bij zo'n verlies moet je als topman opstappen'

Gisteren maakte topman Schreve van Koninklijke Ten Cate bekend te vertrekken als gevolg van zware verliezen in de productie en verkoop van spijkerstof. `Ik heb me altijd voorgenomen in een geval als dit op te stappen.'

Bestuursvoorzitter F. Schreve (56) van het kunststoffen- en textielbedrijf Koninklijke Ten Cate was het liefst meteen opgestapt. Onder zijn leiding stapte het concern in de productie en verkoop van spijkerstof - een beslissing die het bedrijf miljoenenverliezen opleverde. Gisteren maakte het bedrijf bekend dat de denim-activiteiten volledig worden afgeschreven en dat Schreve om die reden vertrekt. “De Raad van Commissarissen heeft me gevraagd tot het voorjaar te blijven. Dat is me te lang, dus ik zal hier nog hooguit enkele weken zitten,' aldus Schreve.

De Azie-crisis en concurrentie uit lage lonenlanden hebben het concern gedwongen tot forse ingrepen. Het bedrijf heeft de productie van spijkerstof volledig afgewaardeerd en daarvoor een voorziening getroffen van ruim 100 miljoen gulden. De bedrijven die de stof maken behoorden al niet meer tot de kernactiviteiten en waren in juni 1997 al gedeconsolideerd. Externe adviseurs houden zich nu bezig met de vraag hoe het verder moet met deze bedrijven.

Koninklijke Ten Cate was de belangrijkste leverancier van spijkerstof voor jeansgigant Levi Strauss. De spijkerbroekenindustrie maakt zeer slechte tijden door - Levi's heeft al het besluit genomen een aantal fabrieken te sluiten - en zuigt toeleveraars als Ten Cate daarin mee. Niet alleen spijkerstof is verantwoordelijk geweest voor de verliezen. Ook bij Ten Cate Enbi, dat onder andere rubberen rollers voor kantoormachines maakt, gaat het slecht. Vijftien procent van het verlies werd daar gemaakt. Ten Cate Enbi zal dan ook fors moeten reorganiseren. Hiervoor treft het bedrijf een voorziening van 30 miljoen gulden. Nog eens tien procent van het totale verlies is op andere producten geleden.

Het bedrijf verwacht over dit hele jaar een “belangrijk' lagere winst, naar schatting 7 tot 12 procent onder het resultaat van vorig jaar. Vorig jaar boekte het bedrijf nog een nettowinst van 30 miljoen gulden op een totaalomzet van 1,4 miljard gulden. Ook dat bedrag was exclusief een bijzondere last. De voorziening van 130 miljoen gulden voor reorganisaties die het bedrijf nu heeft genomen, is daarbij nog buiten beschouwing gelaten. Die voorziening vergt een fors deel van het eigen vermogen dat op dit ogenblik zo'n 400 miljoen gulden omvat. “Als je dat overkomt, of liever gezegd, als onder jouw verantwoordelijkheid een kwart van het vermogen wegloopt, is er maar een weg,' zegt Schreve. “Ik ben vijftien jaar lang bestuursvoorzitter van een onderneming geweest en ik heb me altijd voorgenomen in een geval als dit op te stappen. Dat heb ik hier ook direct gezegd. Aan de buitenwacht valt naar mijn overtuiging niet uit te leggen dat je blijft zitten.'

Schreve, die zijn loopbaan is begonnen bij adviesbureau Mckinsey, werd in 1982 benoemd tot topman van Heidemij. Negen jaar later stapte hij over naar Rabobank International. Vanaf 1 januari 1995 is hij bestuursvoorzitter bij Koninklijke Ten Cate. Schreve vertrekt over een paar weken bij Ten Cate, in het voorjaar legt ook bestuurslid J. van de Sanden zijn functie neer. Daarmee treden twee van de drie bestuursleden af. Tegelijk met de aankondiging van het vertrek van Schreve gisteren maakte ook het bedrijf Ceteco bekend dat topman Eigenfeld vertrekt na tegenvallende resultaten. Vorige maand stapte bij ING al een topmanager op wegens problemen bij zakenbank Barings.

U bent niet de enige die het besluit neemt om op te stappen.

Is dit een nieuwe trend?

“Nou, dat weet ik niet. Het is in elk geval mijn stellige opvatting dat deze beslissing de juiste is.

Vindt u dat u iets te verwijten valt?

“Tot het beleid zoals dat het afgelopen jaar is gevoerd, is besloten op mijn voorstel. Het is dus ook logisch dat ik daaruit de consequenties trek. Dan kun je zeggen dat het niet je eigen schuld is en dat het allemaal komt door factoren van buiten, maar dat is onzin. Als je zo'n verlies lijdt, valt dat niet aan de buitenwereld uit te leggen.'

De komende maanden gaat Ten Cate in hoog tempo reorganiseren. Ten Cate neemt de productie van rubberen rollers, goed voor een omzet van 260 miljoen gulden, scherp onder de loep. Het onderdeel kampt met teruglopende vraag bij klanten in Europa en de VS. Die betrekken hun producten veel goedkoper uit Azie. Ten Cate heeft voor deze rollers fabrieken in Europa de VS en Azie. Ten Cate, die nu alles zelf maakt, zal kijken of er meer kan worden ingekocht. Wat er met de spijkerstoffabrieken in Ierland en Griekenland gaat gebeuren, is nog onduidelijk.

Wie Schreve gaat opvolgen, is nog niet duidelijk. Wel maakte Ten Cate vandaag bekend dat commissaris F. de Wit zich de komende periode als gedelegeerd commissaris zal bezig houden met de dagelijkse bedrijfsvoering. Volgens Schreve zal de nieuwe topman niet van binnenuit komen. “Ik heb begrepen dat dat de commissarissen iemand zoeken buiten het bedrijf.'

Heeft u al toekomstplannen?

“Nee, ik heb daar nog geen ideeen over. Maar neemt u van mij aan dat er genoeg te doen is op de wereld.'

    • Bram Pols