Adelmund: werklast scholieren verlichten

Staatssecretaris Adelmund (Onderwijs) is van plan een aantal verplichte examenonderdelen voor het vernieuwde Havo en VWO te schrappen. Ze heeft de vakleraren gevraagd te onderzoeken op welke onderdelen de werklast van de nieuwe examenprogramma's kan worden verlicht.

Om welke veranderingen het precies gaat, bepaalt ze in samenspraak met de vakdocenten. Gedacht wordt aan minder prakticumopdrachten voor natuurkunde, scheikunde en biologie. Ook zouden bij literatuurlessen moderne vreemde talen de eisen aan het leesdossier kunnen worden verlicht. De staatssecretaris verwacht haar aanpassingen volgende maand bekend te maken. De fracties van VVD, PvdA en D66 in de Tweede Kamer reageren instemmend op het voornemen van Adelmund. Het CDA noemt het voornemen van Adelmund “ongelukkig voor de scholen die dit jaar begonnen zijn met de nieuwe examenprogramma's', aldus onderwijswoordvoerder Van de Camp.

Adelmund komt met haar wens tegemoet aan klachten van middelbare scholen. Zij vinden de nieuwe examenprogramma's voor Havo en VWO bij sommige vakken overladen. In augustus begonnen 123 van de 487 middelbare scholen met Havo en VWO met het nieuwe examenprogramma, de rest koos ervoor de vernieuwing pas volgend schooljaar in te voeren. Vierdeklassers Havo en VWO kunnen in de nieuwe opzet niet meer zelf een vakkenpakket samenstellen, maar moeten kiezen uit vier vastomschreven `profielen'. Daarnaast moeten ze veel zelfstandiger aan de slag en dienen scholen uit te groeien tot een studiehuis waar de leraar geen `lesboer' is maar zijn leerlingen begeleidt. Doel van de vernieuwing is dat de leerlingen na hun middelbareschoolexamen beter voorbereid beginnen aan een vervolgstudie op hogeschool of universiteit en minder snel hun studie afbreken.