'VS zullen bewijs tegen Bin Laden moeten leveren'

De regerende Talibaan in Afghanistan hebben de Verenigde Staten tot 20 november de tijd gegeven om bewijzen te overleggen dat de islamitische extremist Osama bin Laden betrokken is bij terroristische activiteiten.

Komen die aanwijzingen er niet, dan zullen de Talibaan Bin Laden als onschuldig beschouwen en hem niet vervolgen, zo heeft de Talibaan-minister van Justitie, Noor Mohammad Saqid, in de Afghaanse hoofdstad Kabul gezegd. De VS beschuldigen Bin Laden onder andere ervan het brein te zijn achter de aanslagen op Amerikaanse ambassades in Kenia en Tanzania, begin augustus. Later die maand voerden de VS raketaanvallen uit op bases in Afghanistan en een chemische fabriek in Soedan, waarvan Washington vermoedt dat ze onder beheer van Bin Laden staan.

De VS hebben onlangs een beloning van omgerekend 10 miljoen gulden uitgeloofd voor de aanhouding van de vermeende terrorrist. De Talibaan hebben overigens ook laten weten dat, mochten er bewijzen komen voor Bin Ladens betrokkenheid hij in Afghanistan voor de rechter zal verschijnen. Van uitlevering aan de VS zal nooit sprake zijn, aldus een woordvoerder. (Reuters, AP)