Vrees voor nieuw geweld in Kosovo; Serviers vermoord

In Kosovo neemt het gevaar van een escalatie van het geweld weer toe nu de Servische politie heeft gedreigd intensiever te gaan patrouilleren. Dat besluit is een reactie op de moord op twee Servische politiemannen.

De twee werden vrijdag ontvoerd toen ze patrouilleerden in de buurt van Malisevo in Centraal-Kosovo. Gisteren werden hun lijken gevonden, niet ver van de plaats waar ze waren verdwenen. De twee bleken van dichtbij te zijn doodgeschoten. Hun lichamen vertoonden sporen van marteling.

Op vrijdag kwamen ook vijf geuniformeerde leden van het Kosovo Bevrijdingsleger UCK om het leven. Volgens de Serviers hadden de Albanezen het vuur geopend op een Servische politiepatrouille en werden ze in een vuurgevecht gedood. Volgens de Albanese lezing hadden de vijf UCK-strijders echter geen schot gelost en waren ze door de Servische politie in hun auto doodgeschoten.

Een Servische politiewoordvoerder zei gisteren dat zijn partij zich houdt aan de bepalingen van het bestand in Kosovo, maar dat het UCK dat niet doet. Als de internationale waarnemers, die op grond van het akkoord tussen de Joegoslavische president Milosevic en de Amerikaanse gezant Holbrooke naar Kosovo komen de veiligheid van de Serviers niet kunnen garanderen, zal de politie volgens de woordvoerder het aantal patrouilles in Kosovo uitbreiden. Een besluit daarover wordt binnen 48 uur genomen.

Zo'n uitbreiding van het aantal Servische politiepatrouilles levert naar het oordeel van waarnemers het gevaar van nieuw geweld op. De patrouilles kunnen makkelijk op UCK-patrouilles stuiten, zoals dat kennelijk vrijdag is gebeurd. De strijders van het UCK hebben de afgelopen weken het terrein bezet, dat door de Servische politie en het Joegoslavische leger is ontruimd op grond van het akkoord van Milosevi c en Holbrooke. Het UCK patrouilleert er en doet, volgens een waarnemer ter plaatse, “alsof het de baas is'.

Daar komt bij dat het UCK geen partij is in het akkoord en de bepalingen van het bestand dus simpelweg kan negeren; het heeft alleen beloofd zelf “terughoudend' op te treden.

Gisteren hield het UCK met veel uiterlijk vertoon een militaire plechtigheid in de regio Drenica ter gelegenheid van de samenvoeging van vijf eenheden tot een bataljon. Daarbij waren vijftienhonderd strijders van het UCK opgetrommeld.

Inmiddels heeft de Amerikaanse bemiddelaar Christopher Hill vertegenwoordigers van het UCK in Kosovo zijn ontwerp-plan voor de toekomst van de regio overhandigd. De leiding van het Bevrijdingsleger bestudeert het plan nu. Ook in Zwitserland wonende UCK-leiders zijn door Amerikaanse diplomaten in het bezit van het plan gesteld. (Reuters, AP)