Voogdijregeling voor Antilliaanse minderjarigen

Nederland wil kansarme Antilliaanse minderjarigen ontmoedigen naar Nederland te vertrekken door een voogdijregeling in te stellen en ze te verplichten een bewijs van uitschrijving op de Antillen te halen. Alleen met zo'n bewijs mogen ze zich in Nederland bij een gemeente inschrijven. Laten ze die bestaande inschrijfplicht na, dan krijgen ze een boete van vijfduizend gulden.

De boete wordt nu bijna nooit uitgedeeld. Dat staat in de nota Migratie Antilliaanse Jongeren van staatssecretaris G. de Vries (Koninkrijksrelaties) en minister Van Boxtel (Integratiebeleid). Volgens Van Boxtel is de nota een opmaat naar eventuele zwaardere sancties. Er komen dit jaar ongeveer zesduizend Antillianen naar Nederland, onder wie honderden jongeren. Omdat zij het Nederlands paspoort bezitten, kunnen ze gemakkelijk verdwijnen in de illegaliteit. Met het voogdijschap wil het kabinet voorkomen dat jongeren onbegeleid naar Nederland vertrekken. (ANP)