Verdacht van moord op Rus

De Israelische politie heeft een vrouw en drie mannen aangehouden die ervan worden verdacht te zijn betrokken bij de moord op de Russische zakenman Vadim Rozenbaoum. De joods-Russische Rozenbaoum, eigenaar van een transportbedrijf en een handelsonderneming, werd op 28 juli vorig jaar dood gevonden in zijn villa in het Brabantse Oirschot. Hij was van dichtbij door het hoofd geschoten.

Een woordvoerder van justitie zei vanochtend vanuit Tel Aviv dat een van de vier verdachten nog vastzit. De andere drie hebben na verhoor huisarrest gekregen. De vier zijn van Russische afkomst, maar hebben de Israelische nationaliteit. Tijdens de moord verbleven de vier in Nederland.

Twee rechercheurs van de politie Brabant Zuid-Oost zijn in Israel voor onderzoek. Volgens een woordvoerder van de Brabantse politie zijn de gearresteerden “vier zakelijke bekenden die na zijn dood naar Israel vertrokken'. “In het kader van ons onderzoek wilden wij opnieuw met die vier praten', legt hij uit. “We hebben daartoe contact opgenomen met justitie in Israel. De recherche aldaar raakte vervolgens ook geinteresseerd in het kwartet.'

Anonieme bronnen meldden verleden jaar dat de 34-jarige Rozenbaoum zou zijn omgebracht, omdat hij te veel zou weten over belangrijke Russische criminelen. Naar eigen zeggen vluchtte Rozenbaoum in 1994 naar Nederland, omdat hij door ex-KGB'ers werd afgeperst. Enkele dagen voor zijn dood was de rijke zakenman teruggekeerd uit Israel, waar hij zich met zijn vrouw en twee kinderen zou gaan vestigen. Volgens zijn advocaat, F. Tripels, wilde Rozenbaoum Nederland verlaten, omdat hij op grond van een negatief advies van Economische Zaken geen verblijfsvergunning kreeg.