Uitproberen van drugs toegenomen; Onderzoek bij jongeren

Steeds meer Amsterdamse scholieren experimenteren met drugs, al blijft frequent gebruik beperkt tot een kleine groep van 1 tot 3 procent. Met name het experimenteren met xtc, paddo's, amfetamine en valium is de afgelopen jaren onder jonge Amsterdammers gestegen.

Dit blijkt uit periodiek onderzoek van De Jellinek in Amsterdam over 1997. De toegenomen experimenteerlust van oudere leerlingen (van 14 tot 23 jaar) blijkt bijvoorbeeld uit het gebruik van paddestoelen. In 1997 had elf procent van de leerlingen ooit paddestoelen gebruikt. In 1995 was dat vijf procent. Tien procent van de leerlingen gebruikte in 1997 xtc tegen acht procent in 1995.

Maar zowel het gebruik van xtc als dat van paddesteoelen is vooral incidenteel en recreatief.

Uit het onderzoek van De Jellinek blijkt verder dat het gebruik van alcohol, tabak en softdrugs onder scholieren de laatste jaren stabiel is. Alcohol is nog steeds het populairst. Het gebruik van cannabis schommelt door de jaren heen, maar lijkt iets toe te nemen. In 1997 had 22 procent de afgelopen maand geblowd tegenover 18 procent in 1995. Het gokken onder leerlingen is daarentegen sterk gedaald. Het beleid van Amsterdam om het aantal gokkasten in snackbars terug te brengen, lijkt volgens De Jellinek vruchten af te werpen. In 1993 had nog 26 procent van de oudere leerlingen de afgelopen maand op een gokkast gespeeld. In 1997 is dat gedaald naar achttien procent. Dagelijks gokken komt nauwelijks voor.

Gabberfeesten hebben hun hoogtepunt gehad, zo blijkt uit het onderzoek. Gabbers blijven vaker thuis en “bouwen daar een feestje, bijvoorbeeld door 'nat' te snuiven, dat wil zeggen door cocaine te snuiven en daar alcohol bij te drinken'. Of gabbers nemen in het weekend paddo's en gaan dan bijvoorbeeld vissen.

Verder concludeert De Jellinek dat in het uitgaansleven cocaine steeds vaker de plaats van xtc inneemt. Dit zou onder meer te maken hebben met de lichamelijke en psychische gevolgen van xtc.

Er zijn veel klachten over dips en vermoeidheid. Ook de slechte kwaliteit van de xtc is voor veel feestgangers een reden om niet meer te gebruiken. De Jellinek noemt het een “zorgelijke kant' dat nog valt te bezien of leerlingen het gebruik van cocaine kunnen blijven beperken tot het weekeinde.