Twist over Kristallnacht

In Duitsland is een controverse ontstaan over de herdenking van de Kristallnacht, de nacht van 9 november 1938 toen meer dan 1.300 winkels van Duitse joden en synagogen door de nazi's werden vernietigd. De Duitse schrijver Martin Walser (71) heeft al eerder betoogd dat de Holocaust en concentratiekampen worden gebruikt om bij Duitsers een schuldgevoel levend te houden. Ignatz Bubis, leider van de joodse gemeenschap in Duitsland reageerde toen zeer fel op de woorden van Walser en herhaalde zijn aanval gisteren, bij de officiele herdenking van de Kristallnacht.

Bubis meent in Duitsland een gevaarlijke tendens te herkennen om “normaal' te worden, een tendens die volgens hem versneld is door de val van de Muur en die weerspiegeld wordt in de terugkeer naar Berlijn van de Duitse regering.

Van de uitspraken van Walser is het volgens Bubis nog maar een klein stapje naar het vergeten van de verschrikkingen van de nazi's en naar een nieuw antisemitisme. “Als iemand uit de intellectuele elite van een land dergelijke uitspraken doet, krijgen ze een eigen gewicht', aldus Bubis. “Het is zeker dat rechts-extremisten naar Walser zullen verwijzen.'

President Roman Herzog probeerde gisteren de gemoederen tot rust te brengen. Hij vroeg zich af of Duitsland de juiste “vormen van herinnering' al had gevonden. Hij pleitte ervoor om verantwoording te blijven afleggen over het verleden, “dat in het goede en het slechte de identiteit' is van Duitsland.