Start publiek-private projecten

Op 1 januari volgend jaar moeten minimaal drie publiek-private infrastructuurprojecten zijn aangewezen. Dat heeft Minister Zalm (Financien) gisteren in Den Haag verklaard op een congres van de Nederlandse Vereniging van Wegenbouwers (NVWB). Het kabinet maakt volgens die organisatie te weinig werk van de publiek-private samenwerking. De aanleg van wegen stagneert daardoor, vooral in het noorden, oosten en zuiden van het land.

Projecten die de overheid en particuliere sector volgens Zalm op korte termijn kunnen aanpakken zijn een metroshuttle Kop van Zuid in Rotterdam, een provinciale weg in Naaldwijk en het bedrijventerrein De Rietvelden in Den Bosch. Kans op uitvoering hebben ook het transferium in Utrecht, het ondergrondse transportsysteem Schiphol, de Zeepoort IJmuiden, Randstadrail en de Maaswerken in Limburg. (ANP)