Spelers Barcelona uiten ongenoegen over trainer Van Gaal

Opstand in de kleedkamers van FC Barcelona. Voor een batterij camera's moest een zichtbaar verraste trainer Louis van Gaal gisteren bij aanvang van de training een stevige vernedering slikken. Een honderdtal sportjournalisten was er getuige van hoe Barcelona-aanvoerder Guardialo zijn spelers bijeenriep voor een kort onderhoud, waarbij de ruggen demonstratief naar de trainer waren gekeerd.

De slechte resultaten van Barcelona hebben Van Gaal in een lastig pakket gebracht. “Van Gaal ruineert Barcelona', zo verklaarde het Catalaanse dagblad El Periodico gisteren de trainer al openlijk de oorlog. “Vrije val', “S.O.S.', “Hij staat alleen', zo werd de situatie elders in de pers samengevat.

“We moeten een stap vooruit zetten' zo lichtte aanvoerder Guardiola zijn initiatief toe. “We staan achter Van Gaal, net zo als we achter Cruijff of Robson stonden.' Woorden die niet direct als een geruststelling voor Van Gaal moeten klinken. Barcelona kent een rijke traditie op het gebied van spelersopstanden tegen zijn trainer.

Nadat Barcelona van Bayern Munchen verloor en daarmee de kans op succes in de Champions League verkleinde, was de stemming onder de aanhang al weinig vrolijk. Maar de recente afgang tegen een betrekkelijk bescheiden club als Oviedo deed de deur dicht. Barcelona behaalde een van de slechtste resultaten in de afgelopen tien jaar.

Zoals gebruikelijk in Spanje is de discussie losgebarsten of de trainer die vrijwel unaniem als schuldige wordt aangewezen, niet beter zijn koffers kan pakken. Clubvoorzitter Nunez heeft Van Gaal zijn onvoorwaardelijke steun gegarandeerd. De roep om de terugkeer van Johan Cruijff viel al weer te horen en zelfs naar de tijd van Bobby Robson, toch niet beschouwd als de meest briljante trainer, werd nostalgisch terugverlangd. “Robson was tenminste een echte heer', aldus een van de commentaren.

Van Gaal wordt door het Spaanse publiek als tamelijk autoritair en arrogant ervaren. Naar verluidt heeft de trainer zijn strenge aanpak in de kleedkamer inmiddels verruild voor een meer vaderlijke toon. Maar velen menen dat Van Gaal nog altijd geen greep heeft op zijn ploeg.

    • Steven Adolf